Meestal probeer ik deze column opgewekt te houden, er is al zoveel leed in deze wereld. Maar vannacht heb ik niet geslapen van woede. Ik hoor, net als u, bij de ZM, de Zwijgende Meerderheid, en dus moet ik er hier toch iets over zeggen.

Ik word uit het buitenland ongerust gebeld of het misschien oorlog is in Nederland. Valt reuze mee, het gaat misschien landelijk om 2000 relschoppers, op 17 miljoen mensen is dat verwaarloosbaar. Maar de mentaliteit die achter deze 2000 jongeren zit is wel verontrustend.

En het feit dat het om zeer jonge mannetjes van 12,13 jaar gaat, die om elf uur ’s avonds nog op straat zijn en blijkbaar niet gemist worden door hun ouders, dat zijn verontrustende feiten.

Het meest kwaad ben ik op de Minister van Justitie. Ik zal u vertellen waarom. Of het nou op de moord op Derk Wiersum gaat, of die op Peter R. de Vries, een reactie op de avondklokrellen in Den Bosch of nu deze rellen in Rotterdam: standaard zegt de Minister dat hij het niet gaat pikken en dat de daders zwaar gestrafd zullen worden.

En wat zie ik dan in Op 1? Een ambulance medewerker die vertelt dat zijn collega een hersenschudding is geslagen en dat de dader zonder straf weg komt. De politie die vertelt dat met veel moeite relschoppers opgespoord worden en met een taakstrafje van een week vrij komen. Sorry, maar dan begint mijn bloed te koken. Dit is namelijk in mijn ogen onrecht en daar kan ik niet tegen.

Waarom worden die ouders niet begeleid, ze zijn blijkbaar niet in staat om op te voeden. Een oud probleem in nieuwe zakken.

Onze maatschappij, hebben we met z’n allen bedacht, rust op vier pijlers: leger, politie, zorg en onderwijs. Als wij aan die pijlers gaan zagen, dan stort de hele boel in.

Dus wat moet de Zwijgende Meerderheid doen? Solidair zijn met de mensen die voor weinig geld en uit idealisme nog steeds dit soort banen vervullen. Als het zo doorgaat zal het niet lang meer duren en stort door leegloop  alles sowieso in elkaar. 75 verzorgenden per dag gaan eruit, omdat ze het niet meer trekken.

Bij de politie krijgen ze slecht opgeleide, jonge dienders. Het leger heeft geen geld en veel scholen kunnen geen onderwijs geven door gebrek aan leerkrachten.

En Den Haag? Hult zich in stilzwijgen. Al maanden. Journalisten hebben het opgegeven naar de formatie te vragen, lijkt wel.

Maar laten wij, als zwijgende meerderheid, in elk geval pal staan voor die mensen die het vuile werk opknappen. Al is het maar uit eigen belang.

Leuk als je deelt!