Toen ik een paar maanden geleden in de 5 Uurshow hoorde dat Bilal Wahib aan een 12 jarig jongetje had gevraagd:’Laat je piemel zien’, dacht ik meteen: ’O ja, ouwe grap, je piemel heeft geen ogen.’ En klaar d’r mee. Het ongelukkige jongetje liet echter zijn held Bilal écht zijn piemel zien.

Er kwam een tsunami aan reacties en Bilal kwam zonder werk te zitten, want hij zou pedofiel zijn. In alle rumoer bood hij het jongetje 17000 euro schadevergoeding aan.

Afgelopen vrijdag zat hij bij Op 1. Bij Beau, die bij de commerciëlen hoort, hoefde hij niet te komen, de familie van het slachtoffer wilde rust. Begrijpelijk.

Had de redactie van Op 1 nu maar wat huiswerk gedaan, dan had er nog iets heel leuks uit kunnen komen.

Als ze namelijk geresearched hadden, waren ze er bijvoorbeeld achtergekomen dat Bilal ook al eens tegen een jongetje van een jaar of tien zei, om hem te vernederen, dat het was alsof ‘hij zijn zuster geneukt’ had. In een ander interview op YouTube vertelde hij dat hij elke dag behoefte aan seks heeft (cultuur, weet je,) voegde hij er veelbetekenend aan toe. Toen de interviewer vroeg hoe het dan ging als hij niet bij z’n vriendin was:’dan doe ik het zelf’ en toen de interviewer vroeg wat z’n vriendin dan moest als hij er niet was:’dan neemt ze de douchekop maar.’ Waarom, Bilal? Waarom ga je zo met je jonge fans om, waarom zo met vrouwen? Heb je dat thuis geleerd, is dat je cultuur? Ik had het wel eens willen weten.

Hij werd huilerig toen hij moest bekennen dat zijn moeder boos op hem was. Beter was geweest als zijn moeder hem had uitgelegd dat wij in een samenleving zitten waar je niet zo met jonge jongetjes omgaat en ook niet met vrouwen.

Dan hadden de interviewers kunnen ingrijpen toen hij zei dat hij een psycholoog niet chill vond. Van een psycholoog leer je misschien ander gedrag. Hij wordt nu door z’n vrienden ‘gecorrigeerd’, die er natuurlijk net zo over denken als hij. Veel makkelijker, dan leer je namelijk niks.

Excuses aanbieden, ik kan het niet meer horen. De ene blunder na de ander wordt begaan, maar als je sorry zegt kom je er mee weg. Of hij de beloofde 17000 euro aan het slachtoffertje heeft gegeven, waar collega Belleman terecht naar vroeg: we zullen het nooit weten.

Maar uiteindelijk werd met deze omweg een enorm cultuurverschil duidelijk. Bange interviewers die niet de juiste vragen durven stellen, ordinaire sensatie bij de publieke omroep vanwege de kijkcijfers en het allerergste: we zijn niets te weten gekomen over de oorzaak van Bilals gedrag.En wat veel erger is: Bilal zal het ook nooit weten.

30 juni 2021

Leuk als je deelt!