Hoe de betekenis van een woord in 69 jaar kan veranderen: van water-

overstroming in 1953 tot water- tekort in 2022.

Misschien komt het omdat ik in 2018 het droogste jaar ooit in Kaapstad meemaakte, dat ik zo overgevoelig ben voor waterverspilling. Eerst zag je daar alle grasvelden in zand veranderen, daarna de bloemen verwelken en toen alle bomen slap hangen. We stevenden af op Day Zero, als er geen water meer zou zijn. De stuwmeren waren leeg. Reportages op tv toen die doen denken aan wat we nu van de grote rivieren hier zien. Mensen sloegen in paniek grote waterflessen in en vulden hun gang ermee.

Godzijdank is het in Kaapstad op het laatste nippertje goed gekomen en is het gaan regenen na drie jaar droogte. De stuwmeren staan weer vol.

Ik kende vriendinnen die bemiddelden bij huizenhuur. Een groepje Nederlandse jongeren kwam drie weken in een villa in de buurt van Kaapstad wonen, midden in die droge tijd. Mijn vriendinnen legden uit dat iedereen maar een beperkt aantal liters per dag mocht gebruiken. Dat het zwembad niet bijgevuld mocht worden. Ja, ja zeiden de Nederlandse jongeren en zodra mijn vriendinnen weg waren legden ze de slang in het zwembad, vergaten die en veroorzaakten een overstroming. Tot zover de milieubewustheid.

Ongetwijfeld van die types die electrisch rijden en mij misprijzend aankijken omdat ik diesel rijd (schoner dan benzine omdat mijn auto tig filters heeft) of omdat ik vlees eet (zit wat in, doe ik ook minder).

Van die mensen die denken dat ze zich alles kunnen permitteren, omdat ze zichzelf bij een elite vinden horen en anderen constant de maat nemen.

Ik hoor en zie alsmaar deskundigen van de waterbedrijven op radio en tv die benadrukken dat er geen paniek hoeft te zijn om drinkwater. Maar hé, als er watertekort dreigt, kunnen we toch gewoon wel zeggen dat een kinderzwembad in de tuin van 1000 liter kostbaar drinkwater echt niet kan? Of krijgen die kinderen dan meteen een rugzakje?

Laten we eens even goed nadenken waar we mee bezig zijn. De kappers dicht vanwege watergebrek, auto’s niet meer wassen, de tuin verstandig besproeien zo ver zijn we misschien nog niet, maar we kunnen wel met z’n allen voorkomen dat het uit de hand gaat lopen.

Dat is pas echt milieubewust bezig zijn. Want heus, vraag al die milieufreaks maar eens hoe lang ze douchen. Twintig minuten is normaal. En dat is het gewoon niet. Het is asociaal.

Maar ja, dat mag je natuurlijk niet zeggen, want dan kom je aan hun privacy.

Leuk als je deelt!