Raar eigenlijk, dat de dood van iemand die je totaal niet gekend hebt, je toch kan aangrijpen.

Misschien heb ik ooit een paar minuten naar ‘Hier zijn de van Rossums’ gekeken, maar toen ze erg kritisch waren over mijn stadje, knapte ik af.

En toch, nu is Sis of Mary, die zus van de twee mannelijke van Rossums, overleden en dat heeft me geraakt.

Vooral om de manier waarop. Vallen in je eigen huis en dan twee dagen later aan je verwondingen overlijden. Hoeveel pech kun je hebben?

Iedereen weet wel dat de meeste ongelukken in je eigen huis gebeuren. Maar er aan overlijden is natuurlijk nog wel weer wat anders.

Toch eens even wat gegevens opgezocht. En wat blijkt? Per dag overlijden er maar liefst… 13 mensen aan een val in eigen huis. En daar zijn dan nog niet de mensen bijgeteld die een paar dagen of weken later overlijden. Ik vind dat enorm veel, als je nagaat dat dat bijna 5000 mensen per jaar zijn. In het verkeer overlijden er ruim 600 per jaar, dat is nogal een verschilletje.

Misschien was ik extra getriggerd omdat ik zelf was gevallen.

Zo vaak reportages gemaakt over dit onderwerp! Zorg dat je in huis nergens over kan struikelen: weg met de losse kleedjes zonder anti-slip tapijt eronder, geen rolschaatsen van kleinkinderen in de kamer waar je fataal je nek over kan breken, goede verlichting overal in het huis, de leuning vasthouden als je trap afloopt, veel lichaamsbeweging zodat je spieren op kracht blijven, schoenen die comfortabel zitten.

En toch, ja hoor, twee weken geleden een keiharde klap tegen de trap aan gemaakt. Enorme buil op m’n hoofd, rib gebroken en borstbeen gekneusd.

Je krijgt dan ook zijdelings met de gezondheidszorg te maken. De huisarts zegt: misschien maar even binnen een week een afspraak maken met neurologie. Afspraak wordt gepland… een maand later. Ik ga er maar vanuit dat het goed komt, maar geruststellend is het niet.

Het is vreemd, maar je wereld verandert op slag.

Je denkt: o, als dit maar niet nog eens gaat gebeuren. Je stapt veel onzekerder door het leven. En je komt tot de ontdekking wie je ware vrienden zijn. Ook heel heilzaam.

Als we nu naar vermindering van de kosten van de gezondheidszorg op zoek zijn, moeten we misschien toch eens wat meer aandacht besteden aan dit soort onderwerpen.

Alhoewel: ik kende alle waarschuwingen. Ik hield me altijd vast aan de leuning, er zijn geen rolschaatsen in mijn huis, geen losse kleedjes, overal goede verlichting, ik loop elke dag en toch…Maar misschien had ik als ik dat niet had gedaan die val ook niet overleefd.

Leuk als je deelt!