Bizar, twee overleden vrouwen spelen een hoofdrol in het nieuws.

Allereerst natuurlijk de Koningin van Engeland. Gevraagd naar haar betekenis, antwoordde een vrouw in een Engelse pub: ’Heeft ze iets voor mij gedaan, dan? Ik kom uit de arbeidersklasse.’

Alleen dat woord al, dat gebruikt niemand meer in Nederland, arbeidersklasse. Het zegt alles over de Engelse maatschappij, waar nog rangen en standen zijn.

Trevor Noah is een van afkomst Zuid Afrikaanse stand up comedian. Hij heeft een zwarte moeder en een witte vader en groeide op in de achterbuurten van Johannesburg. Nu is hij heel beroemd in Amerika, als presentator van The Daily Show. Hij vatte alles goed samen met één zin:’ Ze vragen of ik mijn respect aan de Koningin wil tonen, maar had zij ook respect voor ons?’ en daarmee doelt hij dan op de mensen die in de landen wonen waar de Engelse Koningin nog steeds het hoofd van de staat is. Er wordt voorspeld dat met Charles als Koning, dat aantal landen drastisch zal verminderen.

Wat zou het sensationeel geweest zijn als Charles had gezegd: ’Laten we het eenvoudig houden met die begrafenis, en de miljoenen die dan niet uitgegeven zijn aan de armsten van Engeland geven.’ Want die zijn heel wat armer dan de armen in Nederland. Het mocht niet zo zijn.

De tweede vrouw, Mahsa Amini, woont in Iran. Vijf jaar geleden was ik daar en ik weet uit eigen ervaring daar hoe je  je in je vrijheid beperkt voelt. Ik moest natuurlijk een doek op. Wij passen ons altijd aan, dat kun je niet altijd van de anderen zeggen. Ik stap een busje uit, het waait, mijn hoofddoek wordt een endje door de wind meegenomen. Plotseling blijken er luidsprekers te zijn op het pleintje waar ik sta: een politiebus roept door de luidsprekers: ’Lady, cover yourself!’ (mevrouw, bedek uzelf). Ik was verbijsterd.

Mahsa Amini droeg haar hoofddoek op haar schouders. Ze werd gearresteerd en in elkaar geslagen op een politiebureau. Ze lag drie dagen in coma en overleed, 22 jaar.

Inmiddels zijn er felle protesten losgebarsten: op social media knippen vrouwen hun haar af uit protest, er wordt op straat gedemonstreerd en daarbij zijn al doden gevallen. Iedereen die ik daar toen sprak, vertelde me dat protesteren levensgevaarlijk is. Je gaat meteen een kerker in en komt er nooit meer uit. Dat vrouwen dus dit wel durven laten zien dat hun woede groot is en dat het heldinnen zijn.

Wie weet veroorzaakt de zinloze moord op een 22 jarige vrouw toch nog een omwenteling.

Leuk als je deelt!