Het wordt weer de tijd dat bladen gaan bellen: ’Wat maakte de meeste indruk op je in het jaar 2020?’ Het antwoord zou misschien moeten zijn dat het een jaar was dat we zo snel mogelijk willen vergeten.

Maar toch. Er was een uitspraak waar ik ongelooflijk van schrok, en die, om allerlei redenen, enorme indruk op me maakte.

De uitspraak van Thierry Baudet: ’Bijna iedereen die ik ken is antisemiet.’

Ken ik dan alleen maar mensen die niet antisemiet zijn? Leef ik al in een bubbel? De twijfel sloeg  toe, uit angst dat ik nu dan toch echt buiten de maatschappij ben komen te staan. Er gebeurde van alles na die uitspraak. Een politieke partij viel uit elkaar, de universiteit in Leiden wordt op antisemitisme gecontroleerd. Terecht lijkt me. Het gaat ook eigenlijk niet over antisemitisme, maar over Jodenhaat.

Maar nu Kauthar Bouchallikht, een vrouw die kandidaat is voor Groen Links van Jesse Klaver. Ze staat op plaats 9 en komt zoals het er nu naar uit ziet, zeker in de Kamer.

Eerst werd ontdekt dat ze positieve gevoelens heeft voor de Moslim Broederschap. Een club die volgens velen gevaarlijker wordt dan de salafisten. Ze sluiten zich af voor westerse invloeden en hangen de sharia aan. U weet wel, die moslimwetgeving die vrouwen geen enkel recht geeft. Het moslim-geloof is voor hen het enige ware geloof en christenen en joden zijn ongelovige honden. En zo iemand komt bij ons in de Kamer? Eerst dacht ik nog, ach foutje van haar uit het verleden, en Jesse Klaver dekte het zo professioneel toe, dat ik bijna in slaap gesust werd. Tot er een foto opdook van Kauthar bij een demonstratie in Den Haag, waar Israël gelijk werd gesteld met nazi’s. Ook maar niet serieus nemen?

Kom op, waar zijn we toch mee bezig? Ze willen ons systeem van binnenuit aantasten. En wij staan erbij en kijken ernaar. Blijkbaar wordt een vrouw toch niet zo serieus genomen, want je hoort er niemand meer over. Er zijn een miljoen moslims in Nederland en 40.000 joden, dus wat is het probleem? Ze vallen het gedrag van Israël aan, maar dat land sluit aan de lopende band vrede met allerlei vroegere vijanden. Ook binnenkort met Indonesië en Marokko. Dan zal Klaver wel tevreden zijn, gezien zijn achtergrond.

Is het  nog steeds zo dat we een foute vrouw minder bedreigend vinden dan een foute man? Blijkbaar wel. Dan zijn we ook minder scherp, en laten dan dus dingen passeren die echt niet kunnen. Zeker, meten met twee maten.

16 december 2020

Leuk als je deelt!