Keek ik er enorm tegenop? Niet te geloven zo erg, voor mij liever tien live-shows. Maar in een vlaag van iets voor de maatschappij te willen betekenen, had ik me aangemeld bij www.nadeoorlog.nl. Om groep zeven en acht van de basis-school over de Tweede Wereldoorlog te vertellen. Net als mijn vader deed jaren geleden. Ook om ze uit te leggen, dat terwijl ik na de oorlog geboren ben, mijn hele leven door die oorlog beinvloed is.

Ik zette me schrap: ik zou moeten vertellen dat m’n vader joods was, dat hij in het verzet ging met een vals persoonsbewijs waarop hij niet joods was, dat hij terugkwam uit een gevangenkamp en dat niet alleen zijn vader en moeder, maar ook zijn broer was vermoord. Dat hun woning door andere mensen was betrokken en dat de buren in bewaring gegeven spullen niet terug wilden geven.

Hoe zou dat gaan? Zouden die kinderen joden meteen met Ajax verbinden? Zouden ze me voor vuile jodin uitschelden? Je hoort immers zo veel over opkomend anti-semitisme.

‘Mijn’ klas is gemengd. Er zitten van allerlei soorten kinderen in, ook Marokkaanse. Ik vertel m’n verhaal. Een Marokkaans jongetje vraagt me: ’Al die dingen die uw vader overkomen zijn, daar had hij toch na de oorlog zeker ook nog last van?’

Ik schiet vol. Zo veel inlevingsvermogen, zoveel warmte. En het jongetje is pas tien jaar.

‘Wij doen wel veel meer met emoties,’ zegt de lerares. ’We leren de kinderen dat het helemaal niet zwak is als je je emoties laat zien.’

Ja, dan zijn oudere generaties wel een beetje anders.

En dan komt er toch een vraag die ik niet had kunnen bedenken.

‘Juf, hoe zagen die gaskamers er eigenlijk van binnen uit?’ vraagt een blonde krullenbol.

Eerlijk gezegd, bij het woord gaskamer blokkeer ik meteen, ik moet er niet aan denken dat mijn oma anderhalve maand voor de bevrijding die gaskamer inging. Het laatste dat ik wil weten is hoe het er van binnen uit zag. Toch toont ook deze vraag buitengewone interesse. Een ander jongetje schiet zijn klasgenootje te hulp.

‘Er zaten leidingen langs het plafond, met gaatjes erin en daar kwam het gas uit,’ weet hij. Ik bedank hem bedremmeld voor de uitleg.

Zulke geinteresseerde, meevoelende kinderen, die alles willen weten. Ik zeg: ik zie de toekomst weer zitten!

2 juni 2021

Leuk als je deelt!