Het loopt echt de spuigaten uit. Neem nou afgelopen maandagavond. Ik ben natuurlijk de laatste die bezwaar kan hebben tegen talkshows, maar daar gaan we: ‘M’ over Oekraine met iemand die er familie heeft en een deskundige, journaal over Oekraine, Nieuwsuur over Oekraine, Jinek over Oekraine met overigens de mooiste stunt: een interview met de minister-president die weg moet.. ja, om Oekraine. Lubach over Oekraine en Op 1 over Oekraine. Zijn we van corona af, krijgen we dit. Is er nou niemand in Hilversum die dat een beetje kan coordineren? Het gaat toch om de kijker, of telt die niet meer mee soms?

En dan zijn ze verbaasd dat iedereen gillend naar Netflix zapt.

Daar kom je dan weer in de series terecht die gaan over grote oplichters, zoals Inventing Anna en de Tinder Schwindler.

Inventing Anna is het verhaal van een raadselachtige vrouw, die zogenaamd een steenrijke vader heeft, een project wil beginnen en met haar 25 jaar alle bankiers en andere financiers het nakijken geeft. Ze peutert overal serieus geld los en eigenlijk, als een journaliste niet een verhaal rook, zou iedereen uit schaamte zijn mond gehouden hebben. Aan het eind van de serie blijkt dat ze serieus wordt opgesloten voor vijftien jaar in een niet misselijke gevangenis. Voor de liefhebbers: de hoofdrol wordt gespeeld door Julia Garner, die schitterde in Ozark.

Gisteren een mooi interview op de pagina Vrouw met een van de slachtoffers van The Schwindler: Cecile Fjellhoy.

Een goed verhaal, over hoe je als vrouw via een datingsite (Tinder) vol in de armen van een oplichter loopt en bij 9 banken geld leent om hem te kunnen helpen.

Waar ik me het meest aan erger zijn mensen die zeggen: hoe kun je zo dom zijn.

Het is mij ook overkomen. Iemand die je in goed vertrouwen geld leent omdat het je partner is. Je wordt zo verdrietig van mensen die je dan ook nog stom vinden.

Dat zeiden ze ook tegen de mensen die met Whatsapp belazerd werden. Maar zo eenvoudig is het niet. Het gaat hier om slachtoffers die zelf nooit iemand zouden bedonderen, je hebt een relatie, dus je helpt. Het is een walgelijk misbruik van vertrouwen, dat wat mij betreft niet hard genoeg gestraft kan worden. De Schwindler heeft slechts eventjes vastgezeten, terwijl zijn slachtoffers nog steeds de schulden afbetalen.

Zij kunnen zich niet voorstellen dat iemand een ander zoiets aan doet. Cecile zat zelfs een week in een psychiatrische inrichting, en dat kan ik me voorstellen. Je wereldbeeld kapseist.

Nu nog een interview met de Nederlandse vrouw die in de serie zat en de bedrieger te pakken nam, maar die zal wel geen publiciteit willen.

Leuk als je deelt!