Een paar maanden geleden meldde ik hier een situatie op de Universiteit van Amsterdam. Een vrouwelijke chirurg was aan het opereren met een vrouwelijke assistent. De chirurg vroeg om een instrument, de assistente hoorde het de eerste keer niet, dus de chirurg zei: ’Schiet eens op, geef me dat instrument.’ Geschorst wegens grensoverschrijdend gedrag. Dit zijn de vrouwen die nu protesteren. Die geen compliment over hun uiterlijk willen horen, omdat het discriminerend is. Die zo vanuit de nagelstudio naar het studentenprotest gaan.

Die om Hamas schreeuwen.

Je vraagt je af hoe mensen met zo weinig hersens op de universiteit terechtkomen.

Eén ding is duidelijk: als Hamas hier wat te zeggen krijgt (en dat zou me niet verbazen met weer het eindeloos toelaten van Palestijnse vluchtelingen) hebben de dames geen kleding-probleem meer. Ze dragen dan gewoon een hoofddoek en djellaba. Trouwens, over een carrière hoeven ze zich ook geen zorgen meer te maken. Ze hebben namelijk één recht en dat is het aanrecht. Ze worden weer gewoon de broedmachines die onze grootmoeders ook altijd waren.

Waar zijn die vrouwen gebleven die nog een paar maanden geleden het Iraanse protest steunden, omdat een jonge vrouw door de veiligheidsdienst werd vermoord vanwege het niet dragen van een hoofddoek. Die vrouwen die demonstratief in beeld een stukje haar afknipten, uit solidariteit. Je hoort ze niet meer. O, dat was ik even vergeten: dat Verschrikkelijke Regiem van toen is nu de vijand van Israël, ja, dat maakt natuurlijk alles goed.

Vaak heb ik hier geklaagd over de kwaliteit van redacties bij talkshows. Nu dan een compliment. Afgelopen maandag zaten er alleen maar interessante mensen aan tafel bij Op 1. Een hoogleraar van de universiteit, een studentenleider en een docent. Opvallend was, dat niemand ‘Oudemanhuispoort’, de toegangspoort tot de Universiteitsgebouwen, vlekkeloos uitsprak. Ook de presentatie niet.

De hoogleraar zei dat een kenmerk van de academische wereld is, dat je genuanceerd leert denken en naar anderen luistert. De studentenleider gedroeg zich als een robot en sprak met een buitenlands accent, net als de docente.

Dus is het nu zo dat wij met z’n allen heel veel belasting betalen om die universiteit draaiende te houden en dat vervolgens buitenlandse oproerkraaiers de boel kort en klein slaan? En wij gaan dat gewoon accepteren?

Er is al eens vaker gezegd dat onze zogenaamde tolerantie ook met lafheid te maken heeft.

Waarom moest de pers constateren dat het toch wel raar is om met gemaskerde mannen zaken te doen, zoals de Universiteit deed? Wat een angsthazen allemaal.

Ik zou zeggen: laten die dappere strijders eens proberen in het Midden Oosten te doen wat ze hier doen. Gek, ik denk niet dat ze ver komen.

Leuk als je deelt!