Van verschillende kanten is al gewaarschuwd dat ons electriciteitsnet de vraag niet aan zal kunnen in de toekomst en dat daarmee stroomstoringen niet uitgesloten zijn.
Over het algemeen wordt er nogal lauw op gereageerd. ‘ Boeien,’ of eenvoudigweg:’O’.
Afgelopen week was ik Zuid Afrika, waar stroomstoringen dagelijkse werkelijkheid zijn. Er bestaat zelfs een app om de tijd te bekijken waarop loadshedding, zoals ze dat noemen, plaats zal vinden. Niet omdat Escom, de electriciteitsmaatschappij, de vraag niet aankan, maar omdat een stel graaiers dat hele bedrijf financieel heeft leeggeroofd.
Het heeft uiteraard enorme consekwenties voor de economie, maar ook voor het dagelijks leven. Als ik na boodschappen doen terugkom op mijn logeeradres van acht hoog, doet de lift het niet. Fijn.
Uiteraard houden de verkeerslichten ermee op, maar de Zuid Afrikanen zijn dat al zo gewend dat er zeer gedisciplineerd gereageerd wordt.
Je ziet ook hoe creatief mensen worden: je kunt lampen kopen die opladen als er electriciteit is en dan branden zonder, er zijn apparaatjes die de wifi opvangen als het uitvalt, je kunt het zo gek niet bedenken.
Er worden de wildste verhalen verteld over lijken die veel te snel ontbinden in het mortuarium, over boeren die hun melk niet meer kunnen verkopen omdat die bederft in de tweeenhalf uur durende hitte van deze week bijvoorbeeld 40 graden, over bloementeelt die bijna onmogelijk is geworden.
‘Weet u wat ik niet snap?’ Zegt een taxichauffeur,’ in Parijs hebben ze laatst geprotesteerd omdat ze later met pensioen moeten. En wij zitten al tien jaar met deze situatie en we doen niks. Ja, we downloaden braaf de app van Escom, maar het is toch eigenlijk te gek voor woorden?’
Intussen is er weer een stroomuitval en stijgt een enorm geloei op: sommige winkels en restaurants hebben generatoren die opstarten zodra de stroom stopt.
Laten we zo zeggen: ik denk dat er in Europa anders gereageerd zou worden. Maar bij ons is ook niet de helft van de bevolking zonder informatie en daar wel. Vaststaat dat de economie van Zuid Afrika in elk geval te weinig groeit en zoiets zou ons ook boven het hoofd hangen.
We hebben geen idee hoe vanzelfsprekend wij stroom vinden, we staan er niet eens bij stil dat het er wel eens niet zou kunnen zijn. Juist dat maakt dat we nogal onverschillig reageren, maar het lijkt toch goed eens serieus naar de waarschuwingen van de elektriciteitsmaatschappijen te luisteren. We kunnen waarschijnlijk niet eens de consequenties overzien. Hoe was het ook weer: een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Leuk als je deelt!