Geen beter vermaak dan leedvermaak, hoorde ik eens iemand zeggen. Dus hoe fijn is het als een agent van politie wordt opgelicht, of iemand die 7 webinars over spoofing heeft gepresenteerd?

Dat ben ik dus. In het kader van Maakhetzeniettemakkelijk.nl leidde ik  webinars over spoofing. Ik zal uitleggen wat het is. Iemand van de bank belt je met een vervelende mededeling.

‘Er is geprobeerd 5300 euro van uw rekening te halen vanuit het buitenland,’ zegt een vriendelijke bankmedewerker tegen mij door de telefoon.

Ik nog bijdehand: ’Van waaruit belt u?’

‘Van de Rabobank fraudehelpdesk in Assen,’ zegt hij. Terwijl hij tegen me praat pak ik m’n i-pad en check het nummer. Het klopt. Nu is er malware in mijn rekeningen gekomen, zegt hij, en ik moet zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde Rabobank.

‘Zal ik u even met het desbetreffende filiaal doorverbinden?’ vraagt de vlekkeloos Nederlands sprekende man,’maar u moet die afspraak wel snel maken, anders halen die criminelen nog meer geld van uw rekening af.’ Na het doorverbinden begint de nieuwe bankmedewerker me te vertellen dat ik een depositorekening moet openen om m’n geld veilig te parkeren. Dan kan het van de rekening waar ze mee gefraudeerd hebben af.

‘Dat is raar,’ zeg ik, ’want ik heb al een deposito rekening.’ Dan wordt de verbinding verbroken. Pff, saved by the bell, blijkt achteraf. Ze willen dan je gegevens hebben en je rekening leeg plukken. Sommige mensen aan wie ik het vertel zeggen: ‘Maar dat weet je toch, hoe kon je nou zo stom zijn?’ Wat ik niet wist is dat tegenwoordig iedereen met het nummer van de bank kan bellen, via een speciale tool, dus dat zegt ook al niks.

De agent die iets dergelijks overkwam op Marktplaats was nog het meest verdrietig over z’n vrienden die hem maar een watje vonden. Ik vond het ook erger dat er op m’n schaamtegevoel werd gewerkt. Waarom niet meteen de criminelen veroordelen?

En denk nou niet dat die agent en ik de enigen zijn. De laatste cijfers geven aan dat in deze eerste vier maanden van het jaar al 37000 mensen zijn opgelicht door spoofing en dat het gemiddelde buitgemaakte bedrag per persoon… 17000 euro is. Dat betekent dat er ook mensen voor tonnen zijn ingegaan.

Wees dus op je hoede. En maak mensen die het overkomt niet belachelijk. Voor je het weet ben je zelf aan de beurt, maar als niemand er uit schaamte over praat, ben je niet gewaarschuwd. En we  weten  dat je dan voor twee geldt. In dit geval broodnodig.

2 mei 2021

Leuk als je deelt!