Nederland begint steeds meer op een Middeleeuws marktplein te lijken. Er wordt iemand het schavot op geleid, niemand weet precies waarom. Maar omdat hij op het schavot staat is hij sowieso schuldig. Het publiek begint met rotte eieren te gooien, net zo lang tot het slachtoffer in elkaar krimpt.

Ooit bestonden uitdrukkingen als: wie zonder zonde is werpt de eerste steen. Of: kijk eerst naar de balk in je eigen oog voordat je begint over de splinter in die van een ander.

Maar dat zijn uitdrukkingen uit vervlogen tijden. Ik hoorde dat iemand onbeschaamd op tv had zitten vertellen dat hij minstens 240 negatieve berichten per dag op het internet zette, omdat anders z’n dag niet goed was.

Ik begrijp het wel: als je zelf niks kunt of niks bent geeft  dat je het gevoel dat je toch nog iets voorstelt. Je maakt namelijk vakkundig het leven van anderen kapot.

De afgelopen tijd hebben zich drie BN-ers gemeld die het bijltje er bij neer gooien. Ze ontvluchten ieder op hun eigen manier Nederland.

Eerst Sonja Bakker. Ik ben bevooroordeeld. Ik ken haar als een hardwerkende vrouw die in moeilijke tijden mij in bescherming nam. Zoiets vergeet je niet. En ja, ze zal een recept gekopieerd hebben. Niet goed natuurlijk. Maar moet ze daarom op straat uitgescholden worden?

Dan Andre Hazes. Dom om een huwelijk aan te kondigen met de ene vrouw en dan een andere liefde te hebben. Niet sjiek. Maar moet dat nieuwe meisje daarom afgemaakt worden?

Vervolgens Gordon. Aandachtsjunk nummer 1 in Nederland. Wil dolgraag een partner, maar zegt dat het door zijn bekendheid bijna onmogelijk is. Dat begrijp ik, mensen weten alles van je terwijl ze je nog niet eens kennen. Hij schijnt nu iemand te hebben, maar daar gaat het niet om. Als hij beroofd wordt in zijn eigen huis durven mensen te zeggen dat hij het in scene heeft gezet omdat hij de laatste tijd te weinig in de picture was.

Ik weet het: Nederland is niet alleen een Middeleeuws marktplein geworden, we zijn met z’n allen totaal de weg kwijt. Normaal zou ik hier pleiten voor wetgeving die dit soort excessen in de hand moet houden. Maarre.. de Kamer funktioneert niet omdat er al een half jaar geen regering is, in de Regering loopt iedereen weg of wordt weggestuurd, jongens, gaat dit allemaal ooit nog goed komen?

Meestal wordt er bij dit soort vraagstukken meteen naar het Onderwijs gekeken. Daar moeten ze het maar oplossen. Nou, dan kan ik besluiten met goed nieuws, want wat ik de laatste tijd op basisscholen heb gezien, doen ze het daar goed. Dus toch maar een pleidooi voor nieuwe wetgeving die scheld-excessen in de hand gaat houden.

www.catherine.nl

Leuk als je deelt!