Ongelooflijk wat er allemaal gebeurt aan het vrouwenfront.

Het maakt me blij. Vreemd genoeg krijg ik nu pas het idee dat vrouwen echt mee gaan tellen in de politiek. Raar natuurlijk met 6 vrouwelijke ministers en 4 vrouwelijke staatssecretarissen. Misschien omdat er steeds meer gepraat wordt over een vrouwelijke minister-president?

Eerst was daar Sigrid Kaag, die duidelijk probeerde te maken hoe ze van eenvoudige komaf was omdat ze als kind in een huurflat woonde. Maar ze hadden natuurlijk wel een vleugel.

En toen kwam Mona Keijzer, die heel slim Jan Smit even door haar filmpje liet lopen om zichzelf te promoten en ook nog een shotje maakte van de populaire Kees Tol. Volendammers onder elkaar, het gaat om familie en vrienden, en hoe je het ook went of keert, daarmee is Volendam groot geworden.

Als je het zo van afstand bekijkt: de elitaire, internationaal universitair geschoolde Sigrid Kaag versus Mona Keijzer van de gestampte pot.

Het is natuurlijk alle twee niet waar.

Maar ze durven zich wel beiden te verkopen. Nog niet eerder was er een kandidaat die zichzelf als de toekomstige minister-president durfde te profileren, zoals Kaag, dat was eigenlijk ‘not done’ in Den Haag. Je wist, als je dat deed, dat je het zeker niet werd. Althans, zo is het tot nu toe altijd geweest. Er zijn 150 zetels in de Tweede Kamer, het CDA heeft er 19 en D66 ook, dus ze moeten heel wat campagne voeren willen ze de 32 zetels die de VVD nu heeft kunnen verslaan. Maar zeg nooit nooit, we hebben wel verrassender ontwikkelingen gezien in de politiek. Eén ding is zeker: met vier vrouwelijke fractievoorzitters zullen vrouwen zich meer bij de politiek betrokken voelen.

Erg benieuwd of de komende tijd de dames zich tegen elkaar laten uitspelen. Want dat is  het grote gevaar, blijkt ook uit onderzoek, dat vrouwen elkaar niet steunen. Hun loyaliteit ligt bij de witte man, die nog steeds de macht heeft. Dus vrouwen, blijf solidair met elkaar, trap niet in politieke valletjes.

Waar ik ook opgewekt van werd: het optreden van Natacha Harlequin bij VI. Ze hadden allerlei zwarte mannen gevraagd om in discussie te gaan met Johan Derksen. Maar nee, dat wilden ze niet. Gemiste kans, zou ik zeggen, ook wel een beetje weinig durf. Wat een kanjer dat Natacha het dan wel doet. Gewoon, zei ze, omdat ze de verbinding blijft zoeken. Voor zo’n vrouw neem ik m’n petje af. Ga er maar aanstaan, bij die mannen die zo tevreden zijn met zichzelf. Ze heeft zelfs Derksen aan het denken gezet. Met mensen zoals Harlequin zie ik de regenboog-toekomst van Nederland weer zitten.

19 juni 2020

Leuk als je deelt!