Het is natuurlijk niet best als je door je mannelijke lezers wordt gewezen op vrouwendiscriminatie. Ik kreeg verschillende reacties van mannen die zich dood ergeren aan de verslaggeving rond het vrouwenvoetbal.

‘Jullie schrijven er in de krant veel te weinig over, en bij VI (Voetbal International, de talkshowhit van SBS, red) worden de vrouwen helemaal genegeerd, dat kan toch niet!’ reageerden een aantal heren.

Altijd eerst even zelf constateren, heb ik geleerd. Dus ik zag mooie  geschreven stukken over ‘dame’ Sarina, de Nederlandse bondscoach voor het Engelse team. Ze speelden afgelopen zondag tegen Spanje en verloren. Maar Sarina Wiegman is toch heilig verklaard. Ik zag reacties op straat: ’Ze heeft het goed gedaan, en deze keer verloren, het geeft niet zo veel, we zijn al ver gekomen,’ was de algemene reactie. Misschien wordt Sarina Wiegman inderdaad wel ‘dame’, een heel hoge Engelse titel, ze krijgt een standbeeld, dus je zou denken: genoeg om over te praten. Maar nee, bij VI gaat het alleen over de kleffe kus die Rubiales aan de dames gaf bij de bekeruitreiking. Ik herinner mij Louis van Gaal, toen hij coach was in Engeland: elke dag commentaar over alles door dezelfde mannen bij VI. Nu werd er maandagavond één zinnetje achteloos aan de vrouwen gewijd. Iets als ‘die vrouwen deden het wel aardig’. En verder niks.

Ik vrees dat de mannen met hun klachten gelijk hebben. Als je het dan niet over vrouwenvoetbal wilt hebben kun je toch tenminste constateren dat je trots kunt zijn op een landgenoot die het zo ver geschopt heeft?

Maar doordat ik VI keek bracht René van der Gijp mij bij een ander onderwerp dat ik al heel lang hier had willen bespreken: de oorlog in Oekraine. Moeten wij als vrouwen, moeders, niet in opstand komen tegen het feit dat in deze oorlog aan beide zijden duizenden jonge mensenlevens worden geofferd? René zei dat hij dacht dat de oorlog zo nog misschien wel acht jaar door zou gaan. Ik denk dat, als niet iemand iets doet, deze oorlog tot het eind onzer dagen duurt. Hou op met die wapenwedloop, nou weer die F16’s! Sarkozy, de vroegere president van Frankrijk, vindt ook dat het moet stoppen. Hij kwam met een voorstel voor vrede en werd meteen voor ‘krankzinnig’ uitgemaakt en voor ‘Russische influencer’.

Ook als Rusland verliest heeft het niet verloren. Ze zullen dat namelijk nooit toegeven. En wij maar hoge prijzen voor energie betalen. Is er dan niemand in de wereld die kan bemiddelen?

Wat een ongelooflijke treurigheid. En de burgers, die nog leven, in Oekraine en in Moskou, maar de scherven bij elkaar vegen en hun geliefden begraven. Hou.er.mee.op.

Leuk als je deelt!