FAQ items aan het laden...

RADIO, TELEVISIE & ANDERE MEDIA

Tweegesprek Catherine en Giovanni van Bronckhorst

NC Magazine, het tijdschrift van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, publiceert elk nummer een tweegesprek tussen twee mensen van verschillende generaties. Een dubbelgesprek tussen Catherine Keyl en Giovanni van Bronckhorst over de invloed van de Tweede Wereldoorlog op henzelf en op hun families. De een is kind van een Nederlands-Joodse verzetsstrijder, de ander komt uit een Molukse familie.

“Mijn hele leven is beïnvloed door die oorlog”

Lees het artikel in NC Magazine nr.19 (voorjaar 2021) of online via onderstaande knop. Het artikel is geschreven door Leonard Ornstein en Larissa Pans, de fotografie is van Geert Snoeijer.

Lees meer

Nieuw!  ‘Oorlogsvader – een herinnering’

Als Catherine Keyl tijdens een barbecue tijdens een spelletje Triviant ontdekt dat geen van de aanwezige jongeren weet wat of wie ‘een nazi’ is, is ze verbijsterd. Nazi’s en alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken had, tekenden haar jeugd. Haar vader had in concentratiekamp Sachsenhausen gezeten. Hij overleefde, maar liep een zwaar trauma op. Hij was daarna altijd en eeuwig bezig met de oorlog. Op de meest ongelegen momenten werd zijn gezin geconfronteerd met zijn kampverhalen vol gruwelijke details, en dan het liefst tijdens verjaarspartijen als de kamer vol visite zat. Als Catherine carrière maakt bij de televisie neemt ze zich voor ‘belangrijk nieuws’ te maken. Haar joodse opa, oma en andere familieleden draafden gehoorzaam op toen ze werden opgeroepen om naar een werkkamp te vertrekken. Van daaruit kregen ze een enkele reis naar de vernietigingskampen, de gaskamer in. ‘Als zij goed waren voorgelicht, was dat niet gebeurd,’ vindt Catherine. Zij beschouwt het daarom als haar grote plicht via de televisie mensen voor te lichten. Ondertussen duikt zij, na dat gesprek met de onwetende jongeren, in haar jeugd. Hoe was het om op te groeien in naoorlogs Den Haag, maar ook wat bezielde haar vader zijn gezin zo in zijn leed mee te trekken? Ze ontdekt opzienbarende dingen. Haar vader zat in het verzet, hij werd helemaal niet als jood opgepakt want hij had een vals persoonsbewijs. En: haar vader was een held. Waarom heeft hij die dingen nooit aan iemand verteld? In een aangrijpende terugblik haalt Catherine Keyl niet alleen haar jeugd op en vertelt ze over haar zoektocht naar de emoties van haar vader, maar ze vertelt de lezer ook veel ins en outs over haar werk bij de diverse omroepen. Werk dat altijd doorgaat. Op het moment dat haar vader op sterven lag, moest ze glimlachend haar gasten in de studio verwelkomen: ‘Wat ben ik blij dat u bent gekomen.’ The show must go on. In de stijl van haar heldhaftige vader. Catherine Keyl schreef een ontroerend en zeer persoonlijk boek, om met een brok in de keel te lezen. Presentator, documentairemaker, columnist en journalist Catherine Keyl (1946) maakt al vele jaren succesvolle programma’s, zoals Hier en Nu en AVRO’s Televizier, De 5 Uur show, de dagelijkse show Catherine voor RTL4 waarmee zij zes jaar lang dagelijks een miljoen kijkers aan zich bond, en Catherine zoekt God voor de EO.

Lees meer

BOEKEN

 • 2021 – Oorlogsvader – een herinnering

  “Catherine Keyl schreef een ontroerend en zeer persoonlijk boek, om met een brok in de keel te lezen.”

 • 2013 – Het wordt alleen maar beter

  Columns gebundeld.
  Een bundeling van de beste columns die Catherine Keyl de afgelopen jaren schreef in dagblad De Telegraaf.

 • 2009 – Mijn favoriete recept

  Met bekende Nederlanders
  Mijn Favoriete Recept is een eenvoudig leesbare uitgave van ‘Catherine & Friends’, speciaal gemaakt voor de Stichting Lezen en Schrijven voor mensen met leesproblemen.

 • 2008 – Catherine & Friends

  Over de emotionele betekenis van eten
  Catherine Keyl dook in haar omvangrijke en gevarieerde kennissenkring om met hen te praten over de (emotionele) betekenis van eten.

 • 2004 – Made in Holland

  Interviews met foto’s van Patricia Steur.
  Made in Holland is dezelfde uitgave als ‘De kleur van succes’ maar dan met prachtige fotografie van Patricia Steur.

 • 2004 – De kleur van succes

  Catherine Keyl interviewt dertig nieuwe Nederlanders die naam hebben gemaakt in ons land – mensen uit de sport, de politiek, de cultuur en de zakenwereld.

 • 2000 – Heerlijk Nederland

  Gids voor een breed publiek met informatie, weetjes, anekdotes op de persoonlijke toon van Catherine, gericht op gezelligheid en ontspanning.

 • 1997 – Over leven

  Bemoedigende waargebeurde levensverhalen – met Annette Heffels
  Verhalen van gasten uit de talkshow Catherine en hoe hun leven veranderde na de talkshow.

 • 1993 – Kind van de feiten

  De herinneringen van Catherine Keyl aan haar periode als verslaggever bij Hier en Nu televisie (1976-1988).