Veertig jaar geleden was de laatste keer dat er zulke enorme rellen waren in Nederland, werd er geroepen. Dat was met de krakers in de Vondelstraat in Amsterdam, en ik stond er als verslaggever tussen. Toen bleef het beperkt tot Amsterdam, er waren nog geen sociale media die tot zelfs in de kleinste provinciestadjes sensatiezoekers bereikten. Sinds die tijd hebben we nog de strandrellen gehad en een slagveld tussen de hooligans van Ajax en Feijenoord, maar dat is iedereen gemakshalve vergeten.

Tijdens deze rellen nu was er sprake van een enorme hoeveelheid hooligans, werd er geroepen. Ik maakte een documentaire van een uur over voetbalhooligans voor de TROS. Ik reisde met ze mee, kwam in hun honk tijdens feestjes (veel cokegebruik) en bouwde een aardige band met hun leider op.

‘Allemaal tuig’ werd er ook toen geroepen. En ik wist inderdaad niet wat ik zag: de ME voerde een charge uit, dreef de hooligans in een bus om ze bij elkaar te houden en vervolgens zag ik ze letterlijk door de ramen van de bus naar buiten springen.

Na een poosje ontstond er vertrouwelijkheid tussen de hooliganleider en mij. Tuig? Nou nee, deze meneer was verkoper hypotheken bij de RABO bank. Ik zal het niet gauw vergeten, hooligans en de brave Rabobank, wat een tegenstelling.

Verder maakte ik ook een documentaire van drie kwartier in Urk. ‘Godvruchtige mensen’, werd er geroepen.

En inderdaad, ze hadden een mooi project: ze gingen naar Afrika om ze daar te leren vissen. Beter dan ze vis te geven. Tijdens het filmen ging ik ook mee op een kotter. Ik stootte m’n hoofd en riep:’Jezus,au!’ Er viel bij de bemanning een pijnlijke stilte. Toen zei iemand: ‘Catherine, we vinden het niet fijn als je de naam van de Heer ijdel gebruikt.’ Ik mompelde sorry. Later kregen we het over de visquota. ’Daar houdt niemand zich hier aan,’ zei een van de vissermannen.’Met Europa hebben wij niks te maken.’

‘Maar Europa, dat zijn wij,’ zei ik, ‘dus jullie bestelen ons. Zit dat niet bij de Tien Geboden?’

Meten met twee maten heet dat. De sfeer was hierna niet meer zo relaxed.

Ik word al met al een beetje misselijk van die deskundigen die het hebben over kansarme jongeren. Ik ken aardig wat kansarme mensen, maar die proberen zich door hard werken eruit te wurmen en zouden er niet over denken om winkels te beroven of politie te belagen.

Allemaal iets te makkelijk: tuig, kansarm en niks met gezag. Ik vrees dat het gewoon om verwende jongeren gaat, die zich vervelen en uit pure sensatie de boel kort en klein slaan.

Heb ik me vergist of zaten er weinig meisjes tussen? Dat wordt dan onze hoop.

30 januari 2021

Leuk als je deelt!