‘Heb jij al een uitnodiging?’
Normaal gesproken zou dit met een jaloerse ondertoon gaan over een première van een musical, of over de presentatie van een nieuw boek, of over een groot feest waarvan je hoopt dat je ervoor uitgenodigd wordt.
Nu gaat het over de vaccinatie. En omdat het een hot item is, gaat het gesprek daarna in drie delen.
Deel 1. Waarom Jij Wel En IK Niet.
‘Je bent toch jonger dan ik? Hoe kan dat dan? Ik had hem dan toch allang moeten hebben?’
Dan blijkt dat ik niet jonger maar ouder ben. Fijn verdekt opgesteld compliment.
Ik zeg dat veel jongere mensen overigens een injectie krijgen. Er was toch iets met dikke mannen van rond de zestig die voorgingen?
‘Nou, ik ken anders een man van zestig die helemaal niet dik is en wel een uitnodiging heeft.’
Dat kan kloppen, gelukkig wordt bij de Burgerlijke Stand (nog) niet je gewicht geregistreerd. Als ze dat gaan doen ga ik echt protesteren.
Deel 2. En Waar Word Jij dan Gevaccineerd?
In het begin antwoordde ik naar waarheid dat ik 30 minuten aan de telefoon had gehangen met de GGD, dat ik toen nog niemand had gesproken, dat ik dus besloot naar het internet te gaan en dat ik, omdat ik zo gauw mogelijk ingeënt wil worden, de snelste mogelijkheid invulde. Dat was in Amsterdam. Maar ja, ik woon in het Gooi. Meteen commentaar: Waarom niet in Huizen, of in Hilversum? Dat is toch veel dichterbij?
Pff, je moet echt over alles verantwoording afleggen. Dus nu is mijn antwoord: Huizen, dat scheelt een hoop gezeur.
En dan deel 3: Welk Vaccin Krijg je? Nou, zie maar eens antwoord te krijgen op die vraag.
Hier volgt een lesje voorlichting voor het Ministerie Van VWS. Ik ben een uur bezig geweest. De GGD-nummers zijn overbelast en mij wordt aangeraden op een rustiger tijdstip terug te bellen, wanneer ik ook bel. Op alle websites staat veel informatie, maar ik kan nergens vinden welk vaccin ik krijg. Is dat niet raar? Stel dat ik een bepaald vaccin niet wil om een medische reden, of om iets anders, ik mag toch wel weten wat ze me inspuiten?
En dan ben ik nog handig op het web, ik kan lezen en schrijven, hoe moet dat met al die mensen (1 miljoen in Nederland) die dat niet kunnen?
Ben zo benieuwd hoe over tien jaar deze column wordt gelezen. Twee mogelijkheden, of ze denken: ‘waar ging dit over?’ Of: ’Ja, dat was nog maar het begin.’ We weten het niet.
7 april 2021