We wisten al dat mensen veel wantrouwiger zijn naar de media. Toen ik vorige week schreef dat er in mijn brief voor een vaccinatie niet stond welk vaccin ik zou krijgen, kwam er een lawine over me heen: het staat in de uitnodigingsbrief!! Niet in de mijne, dus sommigen van u heb ik zelfs mijn uitnodigingsbrief gestuurd. Het stond er niet in. Wél op de app die ik op m’n telefoon kreeg met plaats en tijd, maar mijn punt was juist: als ik niet weet welke ik krijg hoe kan ik dan akkoord gaan? Ik mag toch wel zelf bepalen wat ze in m’n lijf spuiten?

Dat de pers voornamelijk uit mensen van onder de zestig bestaat is inmiddels ook wel duidelijk uit de verslaggeving.

Wat er allemaal bij oude mensen naar aanleiding van de vaccinatie misgaat is met geen pen te beschrijven, maar je hoort er relatief weinig over, want ouderen zijn geen twitteraars of klagers op Facebook.

Een man van 85 moet op maandag ingeënt worden in de dichtstbijzijnde stad, een half uur rijden. Op donderdag is z’n vrouw aan de beurt. Weer die hele rit. Jongeren realiseren zich niet hoe belastend dat is, terwijl met enig organisatietalent zoiets toch makkelijk geregeld had kunnen worden.

Tientallen mails van ouderen die meer dan een uur aan de telefoon hebben gehangen om een afspraak te krijgen. Om de organisatorische chaos duidelijk te maken: ik behoor bij de 70-plussers, maar om mij heen wordt op dit moment iedereen die soms zelfs tien jaar jonger is dan ik gevaccineerd. En ik ben overmorgen aan de beurt. Hoe kan dat?

Jammer dat onze minister van Volksgezondheid geen medische achtergrond heeft. Dan had hij misschien eerst met trombose-specialisten overlegd voordat hij ging zeggen dat het Astra Zenica vaccin minder betrouwbaar is. De kans dat je iets aan dat vaccin overhoudt is net zo groot als dat je door de bliksem getroffen wordt. En zie wat een ongelooflijke puinhoop er nu ontstaan is. Misschien toch ook eens wat mediadeskundigen inhuren in Den Haag?

Wij wisten al toen we AVRO’s Service Salon maakten in 1985 (36 jaar geleden) dat als wij een onderwerp maakten over medicijnen en we suggereerden alleen maar dat het misschien zou kunnen zijn dat er mensen last van konden hebben, de volgende morgen alle huisartsen werden overspoeld met vragen en niemand meer het betreffende medicijn wilde.

Niets nieuws onder de zon dus. Jammer dat er van de geschiedenis niets geleerd wordt.

En nu maar hopen dat het niet ineens oorlog wordt in Nederland. Je moet er niet aan denken in wat voor chaos we dan terecht komen.

Leuk als je deelt!