Omdat ik voor een zakelijke reden een paar dagen naar Spanje moest, dacht ik  me goed voor te bereiden. Maar het is geen doen. Alle informatie die je vindt is verwarrend. Of het nou om de site van Buitenlandse Zaken gaat of om die van de vliegtuigmaatschappijen. Voor de zekerheid dus een PCR test gehaald, 72 uur van tevoren. 120 euro. Niemand heeft er naar gekeken op de heenweg. Wat ik wel moest hebben: een gedownloade gezondheidsverklaring van de Spaanse regering die niks voorstelt. Maar als je die ingevuld hebt, krijg je een QR code waarmee je het land in komt, gratis. Eerst dacht ik daar m’n column over te schrijven. Veel mensen zullen binnenkort gaan reizen, dus misschien handig te weten. Maar het werd allemaal nog veel erger. Voor de terugweg haalde ik 72 uur tevoren een nieuwe PCR test.110 euro. Zo kon me niks gebeuren. Gelukkig was ik bijtijds op het vliegveld. Ik laat trots mijn PCR test zien en de Spaanse stewardess zegt: ’U moet een test hebben die 24 uur geldig is. Zonder die kom je het vliegtuig niet in.’

Ik voel me ongelooflijk stom, maar achter mij in de rij staat een meneer die me vraagt: wat is een PCR-test?

Paniek. Geen priklocatie op het vliegveld!

‘Er is een ziekenhuis dichtbij, gaat u daar maar heen.’

M’n huurauto al ingeleverd. Dus een taxi. Geen taxi aanwezig. Vier minuten wachten. Erg lange minuten. Race naar het ziekenhuis. File, natuurlijk, 8 uur ’s morgens, wat wil je? Ziekenhuis inrennen. Test, dit keer in twee neusgaten.40 euro.

Ik vraag de man op de testlocatie hoeveel van die idioten per dag panisch bij hem langsrennen.

‘Honderden’, zegt hij stralend. Ik realiseer me dat ik medicijnen had moeten gaan studeren.

De taxi heeft God zij dank netjes op me gewacht en brengt me terug. 30 euro. Intussen krijg ik de uitslag in de mail. Gelukkig negatief, veronderstel dat het anders was, ik moet er niet aan denken.

Nu zijn er gisteravond versoepelingen aangekondigd. Sorry, ik als gewone burger hou het allemaal niet meer bij.

Hoeveel moeite is het nou eigenlijk voor een luchtvaartmaatschappij voordat ze je bombarderen met reclame voor huurauto’s en hotels gewoon één zinnetje daarboven te zetten. Voor de heenweg: vul uw gezondheidsverklaring in, want zonder QR code komt u Spanje niet binnen. En voor de terugweg: denk er aan dat uw test 24 uur van tevoren gedaan moet worden.

Een beetje klantvriendelijkheid zou geen kwaad kunnen. Hou op met die wollige teksten en zeg gewoon: dit en dat heb je nodig en zorg dat je het hebt. Dat begrijp ik tenminste. En niet code oranje of weet ik wat, want wat houdt dat in?

Klare taal, vrienden.

12 mei 2021

Leuk als je deelt!