We hebben het nu dus van dichtbij gezien, in een paar dagen.

Hoe een virus wordt opgeblazen tot een wereldramp.

Er wordt een nieuwe variant van covid gevonden. Mevrouw Coetzee, een Zuid Afrikaanse huisarts die al aardig wat omicron-patienten gezien heeft, zegt dat het een griep is met lichte verschijnselen en ziet geen reden voor paniek. Dat was zondagmiddag.

Dan gaan vervolgens alle talkshows er overheen, zondagavond en maandagavond, in totaal vier stuks.

Iedere viroloog in Nederland zal nu toch wel zo langzamerhand op tv geweest zijn, denk ik zo.

Wat is de boodschap? Let goed op. De boodschap is: niemand weet het, we moeten eerst de virussen op kweek zetten en over 14 dagen weten we meer.

Weten we of deze variant besmettelijker is? We denken het. Weten we of je er aan dood gaat? Wie weet. We hebben geen idee. En toch met z’n allen minimaal een kwartier hierover kletsen. Op zich knap, als het niet zulke desastreuze gevolgen had, want je raakt ervan in een depressie.

Dan komt de WHO, the World Health Organisation, er nog eens dunnetjes overheen met een waarschuwing.’ Het gezondheidsrisico van het omicron virus is erg hoog.’ Jongens, kom op nou, hou op met die paniekzaaierij. Alle deskundigen zeggen: we weten het niet. Over 14 dagen meer. Maar iedereen wil nu, nu, nu en dan krijg je dus dat talkshows hun eigen fake-nieuws maken en de ijdele directeuren van Pfizer, de hoofden van intensiv cares en alle virologen doen eraan mee. Aan het gissen: wat als…. Maar ik kan het nu wel uitschreeuwen: we weten het niet!!

Waarom doet de WHO mee aan dit soort paniekzaaierij? Gezondheid is ook geestelijke gezondheid en wat heeft het voor zin iedereen ongerust te maken, terwijl er misschien niets aan de hand is?

Covid zit niet alleen in onze lichamen, maar vooral ook in onze hoofden. Probeer maar eens wat ik gedaan heb afgelopen week. Als ik bezoek krijg, vraag ik: zullen we het maar niet over covid hebben?

Dan zegt iedereen: wat een goed idee. En binnen vijf minuten gaat het over een 8 jarig nichtje dat covid kreeg en haar 5 jarig broertje niet, hoe kan dat nou?

Of over de buurvrouw die in quarantaine zit. Of over die mensen die uit het hotel zijn ontsnapt.

Het is een beetje als tijdens de kredietcrisis. Toen kon het ook alleen maar daarover gaan, er was geen ander onderwerp. Ik hou natuurlijk als geen ander van talkshows, maar zouden die redacties svp wat minder of liever helemaal geen covid meer kunnen doen? Ik trek het niet meer.

Leuk als je deelt!