Hoe één opmerking je inzicht in je leven kan veranderen, daar ga ik het vandaag over hebben.

Even naar een week terug. Toen dacht ik nog dat het belachelijk was om zo veel aandacht aan Oekraine te besteden op tv, omdat ik ervan overtuigd was dat de Russen niet zouden invallen. Helaas.

Ik moest deze dagen erg denken aan de grootste anti-kernwapen demonstratie ever in Nederland, in 1981. Ik was daar verslaggever en ik moest glimlachen om de borden van de demonstranten toen: ‘Geen Rus in m’n Achtertuin!’ Ook toen was ik er van overtuigd dat de Russen niet zouden komen. Inmiddels zitten die Russen al in onze achtertuin, wat is nou twee uur vliegen?

Nog geen 7 dagen later is iedereen bang dat die psychopaat  een atoombom gaat gooien. Veertien dagen geleden was iemand die dat voorspelde nog voor gek verklaard.

Allerlei beelden komen voorbij. Onze ouders en grootouders moeten hetzelfde gevoel hebben gehad toen Nederland neutraal wilde blijven in 1940 en op 12 mei Rotterdam werd platgegooid. Ook toen moeten velen gedacht hebben: we gaan weg, of zullen we juist blijven? De twijfel, de angst, de onzekerheid.

Je begint nu iets beter te begrijpen voor wat voor enorm moeilijke beslissingen die mensen stonden.

Het is in ieder geval prettig dat de Oekraïense president blijft en niet naar Canada vlucht.

Van de week heb ik nogal wat mensen gesproken die echt bang zijn geworden.

Jammer dat onze Angela Merkel weg is, die Poetins taal sprak. Ik ben ervan overtuigd dat het feit dat zij geen bondskanselier meer is, invloed heeft op zijn beslissing. Over powervrouwen gesproken.

Voordat je het weet praat je elkaar helemaal de put in. En dat is nu bewezen met 100-jarigen: als je oud wilt worden moet je optimistisch blijven.

Op de sportschool sta ik de situatie tamelijk somber door te nemen als m’n maatje binnenkomt.

‘Wat vind jij nou?’ vraag ik.

‘Groeien de krokussen er minder om?’ antwoordt ze, en ja, daar heeft ze een punt. We moeten blijven genieten van al het mooie om ons heen, want in de put gaan zitten heeft helemaal geen zin. Zo zie je dat intermenselijk contact essentieel is. Eén rake opmerking en je kunt weer verder.

Dus even opsommen: 140 burgemeesters in Rusland die tegen de inval zijn(helden!), de Bosporus wordt afgesloten, sporters die zich nooit met politiek willen bemoeien gaan geen wedstrijden meer spelen, Shell trekt zich terug, heel Nederland in actie met voedsel en geld en Zelenski is een dappere man. Met zo veel positiviteit kunnen we er weer tegenaan.

inhoud hier

Leuk als je deelt!