Ongelooflijk hoeveel reacties er altijd op deze column komen. Vorige week schreef ik over ouderen die om niets hun rijbewijs kwijt raken. Ik dacht dat ik alle schrijnende verhalen wel gehoord had, maar nog niet dat van Jacqueline. Ze mailde me:’Er was een wegopbreking bij mij in de buurt, waardoor de straat smaller was dan anders. Ik stopte aan de kant van de weg om het tegemoetkomend verkeer voorrang te geven. Komen er twee agenten:mevrouwtje, u houdt het verkeer op. Ik leg uit waarom ik het doe. Rijbewijs! Ze zien dat ik 77 ben en ze zeggen: inleveren en opnieuw examen doen. Dus opnieuw rijlessen, a raison van 1500 euro. Gezakt.’

Dat heeft overigens niets met leeftijd te maken. Mijn neefje van 18 is al vier keer voor zijn theorie gezakt terwijl hij heel intelligent is, maar niemand vertelt hem bij het CBR (centraal bureau rijvaardigheidsbewijzen) welke fouten hij heeft gemaakt, dus hij leert er niets van. Enfin, Jacqueline heeft geen geld meer voor lessen, terwijl ze 55 jaar schadevrij heeft gereden en nog nooit een bekeuring heeft gekregen. Ze zit nu thuis, want zonder rijbewijs durft ze niet te rijden. Hey, meneer Alexander Pechtold, directeur van het CBR, kunnen jullie niet met iets meer clementie naar dit soort gevallen kijken? Als je het nou hebt over ouderen die in een isolement komen, draagt dit hier natuurlijk wel aan bij!

En dan was er de reactie van Henk.

Hij mailt:’Wij zijn beiden met pensioen na een leven van hard werken en zorgzaam zijn en hebben daardoor beiden naast AOW pensioen opgebouwd. We kregen op 8 januari jl een belastingaanslag voor het jaar 2024(!) en twee weken later een aanslag voor 2023.De belastingdienst geeft aan dat met name ouderen die een vast inkomen hebben overgaan van een aanslag achteraf naar een aanslag vooraf. Daardoor hebben 2,4 miljoen huishoudens dit jaar een dubbele aanslag en het is niet mogelijk hier bezwaar tegen te maken.’

Ik voel met Henk mee, maar bij mij is het nog erger: ik heb geen vast inkomen , ben zzp-er, dus geen idee wat ik in 2024 ga verdienen, maar wel al betalen! Het maakt je razend, dat soort dingen, vooral als je dan leest dat er steeds meer jonge Oekrainsche mannen naar Nederland komen(die eigenlijk in dienst zouden moeten gaan), een uitkering en een huis krijgen, terwijl ze hier nog nooit een poot hebben uitgestoken. En dan zijn ze in Den Haag verbaasd dat mensen woest worden over zo veel onrechtvaardigheid.

Maar ja, van dat goed georganiseerde landje dat behoorlijk rechtvaardig was tegenover iedereen, is toch niet veel meer over.

Leuk als je deelt!