Normaal gesproken worden er drie talkshows tegelijk uitgezonden, zodat je constant moet zappen om niets te missen. Nu is er helemaal niks. Ja, VI, maar de laatste twee keer dat ik keek werd ik getrakteerd op zouteloze filmpjes omdat er geen verbinding kon worden gemaakt met het live programma. Er gebeurt niets in onze wereld in juni, juli en augustus, want Hilversum is dicht. Ik protesteer hier al m’n hele leven tegen.
Het ergste is dat zich nu het ene na het andere rampscenario ontwikkelt dat aan onze aandacht ontsnapt.
Criminele netwerken in de bouw, de zorg en de pakketbezorging wassen enorme bedragen wit, volgens een gedegen artikel in het Financiële Dagblad.
Moet je je voorstellen: criminele netwerken in de zorg. Ik herhaal het nog maar even, want het is te erg om waar te zijn. De bouw en de pakketbezorging is ook verschrikkelijk, maar daar worden zieke mensen niet het slachtoffer. Er werken in de zorg mensen die zich professioneel opofferen voor anderen, en tegelijkertijd wordt die goedheid misbruikt door geldwolven.
Het gaat om kleine bedrijfjes die met veel zzp-ers werken. De FIU, financiële inlichtingendienst, heeft allang ontdekt dat steeds dezelfde personen worden aangetroffen in zo’n netwerk, maar ze kunnen niets doen omdat de privacy wetgeving in de weg staat.
Zoals ik hier al eens eerder heb beweerd: die privacywetgeving beschermt criminelen, niet mensen die geen kwaad in de zin hebben.
Sterker nog, die lui werken met een heel netwerk van ondergrondse banken, volgens het FD. En niemand doet iets?
Daar zitten we dan in een land waar de komende jaren veel meer mensen van zorg afhankelijk zullen zijn omdat we met z’n allen ouder worden.
De basis van dit alles is natuurlijk dat onze maatschappij totaal geld gestuurd is. Wat dat betreft is het nieuwe boek van ex-psychiater Bram Bakker een schot in de roos: ’Verslaafd aan geld.’
Denk niet dat ik het niet leuk vind om geld te verdienen, maar ik doe niet alles voor geld.
Hoe moet dat met de jonge generatie, die als je ze vraagt: ’Wat wil je later worden?’ steevast antwoordt met: ’Rijk.’ Eén op de negen jongeren gokken op het internet. Wat dat betreft is die nieuwe wetgeving, die gokken toestaat, ook zo’n rampscenario.
Het zal lastig worden om aan de nieuwe generatie duidelijk te maken hoe ethiek precies werkt, wat de grenzen zijn en waar je erover heen gaat. Gelukkig zie je bij ouders en op scholen een enorm besef van bewustwording.
Gisteren is er een nieuw kabinet aangetreden. Ik zou zeggen: scoor bij je kiezers en doe er iets aan, maar wel graag snel, voor het te laat is.