Afgelopen maandagavond zat ik bij Half Acht, op SBS6, met Johnny de Mol. Moeilijk onderwerp natuurlijk, als je vader en je aangewaaide oom onder vuur liggen. Voor wie het is ontgaan: bij de Voice zijn er grensoverschrijdende gedragingen geweest. Morgen zullen we weten waar het nou eigenlijk om gaat, omdat dan het programma BOOS van de VARA met onthullingen komt.

Zoals altijd, vinden de interessantste gesprekken voor en na een talkshow plaats. Ik sta wat te kletsen met twee vrouwelijke redacteuren.

‘Je zei aan het begin dat het feit dat je misbruikt bent je hele leven heeft beinvloed,’ zegt een van hen. ‘Jammer dat er niet doorgevraagd werd, want ik was wel benieuwd wat je nou bedoelde.’

Ik leg uit, dat mij precies overkwam wat wetenschappelijk ook is vastgesteld: als je tegen je zin met iemand op jonge leeftijd seks moet hebben, beinvloedt dat je zelfbeeld de rest van je leven negatief. Ik heb nog nooit gedacht van mezelf dat ik fantastisch ben. Eigenlijk heb ik dus al ruim zestig jaar straf voor iets wat me op m’n elfde overkwam.

‘Waarom doen die mannen dat toch?’ vragen we ons met z’n drieen af, ‘het zal wel met macht te maken hebben.’

‘Nou’, verzucht een redacteur, ‘ze denken misschien dat als je bij hen in dienst bent dat je lichaam dan ook meteen van hen is.’

De ander: ’Dat wordt wel anders als vrouwen meer de baas worden.’

Tsja, dan komt het moment weer dat je uit je eigen geheugen kunt putten. Ik vertel de twee vrouwen dat mijn ervaring anders is. Een vrouwelijke collega werd regisseur. Op de studiovloer stonden een cameraman of zes. De regisseuse komt de vloer oplopen, grijpt de aantrekkelijkste cameraman bij z’n geslacht en zegt: ’Jij komt vanavond bij mij langs.’

Of de betreffende man dat gedaan heeft weet ik niet, maar ik stond er bij en heb het zelf gezien. Ik ging door de grond van schaamte. Blijkbaar werkt ook bij vrouwen macht corrumperend. Maar wat genant om een sexe-genote te zien doen wat je bij mannen zo verafschuwt! Of misschien gewoon: wat je dus bij mensen verafschuwt, als ze denken dat ze zo met anderen om kunnen gaan!

Ik mag hopen dat er donderdag echte onthullingen komen die waar zijn en waarvan je van je stoel valt.  Anders zijn er ten onrechte een aantal mensen beschadigd en is er veel leed aangericht. Dan zijn we met z’n allen helemaal niets opgeschoten.

inhoud hier

Leuk als je deelt!