Jammer dat de oude media steeds meer aan geloofwaardigheid inboeten. Soms hebben ze het zelfs over nepnieuws. Ik vind dat erg, want ik ben natuurlijk een kind van die oude media.

Maar van de week zag ik toch een klein itempje over boze demonstranten tegen de veel hogere subsidies dan gedacht voor fossiele brandstof. Mijn idee: natuurlijk moet er iets veranderen, maar het kan niet allemaal morgen. Er was een verslag van een demonstratie. Een grote groep was opgekomen, zei de nieuwslezer. 50 demonstranten. Ik heb er ChatGPT even op los gelaten: 50 demonstranten op een bevolking van 17 miljoen is 0,00029%. En dan te bedenken dat met een kleinere bevolking wij in onze tijd een demonstratie pas nieuwswaardig vonden als er 10.000 mensen aan mee deden. Het lijkt er op dat de redactie hoe dan ook het eigen gelijk wil bewijzen.

Ik knapte toch al op die demonstranten af. Want geen subsidie op fossiele brandstoffen, weet je wel wat je zegt? Van heel Europa is de benzine het duurst in Nederland. Na afschaffing wordt dat 4 euro per liter ofzo. Onze bloemenhandel gaat naar de knoppen. Maar volgens een reportage die ik laatst bij een publieke omroep zag, is dat helemaal niet erg. Je gebruikt een hoop water, gas en mest om bloemen te kweken en die staan dan op z’n hoogst een week in de vaas, dus wat een onzin eigenlijk. Toevallig zijn bloemen voor mij heel belangrijk, het maakt het leven zoveel leuker, maar die gereformeerde klimaat azijnpissers vinden van niet.

0,00029 % doet denken aan de 28 miljard die Jetten uittrok om het klimaat te verbeteren met 0,003 % ofzo. Weer een berg geld over de muur gekieperd.

Tsja, dat wordt nog wat voor de jongere generatie als ze niet meer de kleding, de schoenen en de luxe artikelen kunnen kopen omdat het allemaal onbetaalbaar geworden is. Mensen die roepen dat we wat aan het milieu moeten doen en dan 20 minuten onder de douche gaan staan. Of vinden dat we minder moeten vliegen en een baan in de VS nemen. Hoe nep kun je zijn? Soms denk ik wel eens dat er mensen weer echt terug willen naar paard en wagen. Dat zal nog niet meevallen voor de generatie die nu tot hun dertigste bij hun ouders blijft wonen. Niet gewend aan enige kritiek of werkdiscipline. Vraag maar aan mensen in de horeca. Ze komen bij sollicitatie-afspraken niet opdagen, in het beste geval laten ze een contract opmaken om na twee dagen te zeggen dat het ze toch tegenvalt.

Benieuwd wat onze ‘nieuwe’ politiek hieraan denkt te doen.

Leuk als je deelt!