Zonder dat we het in de gaten hebben wordt onze koopzucht gestimuleerd door het creeren van allerlei modes. Vroeger had je alleen mode op het gebied van kleding en schoenen, tegenwoordig zie je het overal..

Rijd maar eens een middagje door het Gooi. Op bijna elk tuinpad liggen witte steentjes. Een soort grind, maar daar is het veel te sjiek voor. Dan staan er steevast bakken met bamboe. De buxussen hebben , onder de zware aanval van de buxusmot ,plaats gemaakt voor ilexen, die eruit zien als buxus, maar het niet zijn. En overal zwart, veel zwart. Zwarte schuren, zwarte ramen, zwarte deuren. Ook in ons stadje, waar traditioneel iedereen glanzend Amsterdams stadsgroen op de kozijnen smeerde, zie je nu het zwarte mat oprukken. Sommige huizen zien er zo somber uit dat iemand me vroeg ‘of daar een begrafenisondernemer woont?’ Nee, gewoon iemand die trendy is.

In de keuken kun je tegenwoordig echt niet meer leven zonder keukeneiland. En de bar is op de weg terug. Omdat zo’n bar vastzit en niet kan veranderen van plek, werd hij 20 jaar geleden als eerste uit  keukens gesloopt. Nu is hij weer helemaal hot.

Je ziet natuurlijk ook mode in onze manier van eten. Toen ik ergens was waar ze enorme schildpadden hadden, herinnerde ik me ineens dat vroeger het toppunt van elegance was als je Lady Curzon soep als voorafje at. En Lady Curzon is gemaakt van … schildpadden. Niemand zou het nu nog in z’n hoofd halen om dat te eten, toen was het top of the bill.

Een jaartje geleden werd ik gevraagd of ik zin had in Pokebowl. Geen idee wat het was, maar het klonk als lekker, dus ik zei maar ja. Het ene na het andere Pokebowl restaurant wordt inmiddels uit de grond gestampt. Het schijnt uit het Hawaiaans te komen: vissers legden hun restjes vis op rijst en deden daar bijvoorbeeld avocado bij. Niet direct een culinair hoogstandje: je flikkert van alles in een pot en klaar is Kees.

Net als Kimchi, ook helemaal trendy, komt uit de Koreaanse keuken. Zijn gepekelde groenten. Schijnt heel gezond te zijn, maar of het nou lekker is?

Je hebt zelfs mode in taal. Tegenwoordig is alles vet. Vet mooi, vet slecht, vet leuk.

Het woordje ‘gaaf’ is de laatste tijd wat aan inflatie onderhevig. Misschien heeft onze premier het iets te vaak gebruikt?

En er is zelfs mode in bloemen. Vorige week was ik even in Frankrijk en zag een prachtig bloemstuk met…anjers. Ik realiseerde me dat je die bijna niet meer ziet in Nederland, terwijl het toch een van de sterkste snijbloemen is. Maar je weet het niet… het kan zomaar weer terug zijn.

Leuk als je deelt!