Hoe vaak denken we niet dat wij als individuen geen verschil kunnen maken? We kijken moedeloos naar de politiek, denken: ik heb er toch niks over te zeggen, laat maar, wie luistert er naar mij?

Dan is het een verademing om te zien dat er toch nog altijd dappere mensen zijn die wél opstaan tegen onrecht.

Ik ga het vandaag hebben over Maria Ressa, een vrouw die in de Filippijnen geboren werd, haar opleiding volgde in de Verenigde Staten en nu de best bekeken nieuwssite van de Filippijnen heeft die Rappler heet.

Ze is een echte journalist, zat 34 jaar in het vak, was hoofd nieuws van ABS-CBN en gaf leiding aan 1000 journalisten. Niet de eerste de beste dus.

Afgelopen maandag werd ze veroordeeld tot een gevangenisstraf van bij elkaar zo’n honderd jaar wegens digitale smaad.

Op haar website doet ze niets anders dan de waarheid vertellen. Dat president Rodrigo Duterte een strijd tegen drugsdealers voert is prachtig, maar niet natuurlijk als zijn eskaders zonder enige vorm van proces mensen doodschieten. Er zijn al 27000 mensen neergeknald.

Maria vindt dat dit soort verhalen verteld moeten worden. Ze werd in 2018 al ‘Woman of the Year’ bij Time Magazine, maar vreemd genoeg hebben wij in Nederland nog maar weinig van haar gehoord.

Maria heeft al een paar processen aan haar broek gehad, elke keer ontkomt ze door een borg te betalen, maar dat dient natuurlijk ook om haar financieel uit te putten.

God zij dank heeft de BBC haar doen en laten wel in de gaten en hebben ze beloofd haar te blijven volgen in de pers, in de hoop dat dat haar enige bescherming biedt.

Op de vraag waarom ze dit allemaal doet, antwoordt ze eenvoudig: ‘Er moet vrijheid van meningsuiting zijn, anders ontaardt democratie in dictatuur.’

Ze leeft in een land waar niemand meer iets durft te zeggen: hou je koest want anders ben jij de volgende die aan de beurt is.

Ongelooflijk moedig, Nederlandse talkshows zouden daar ook wel eens aandacht aan mogen besteden.

Carmana Galizia was ook zo’n moedige journaliste op Malta. Zij legde frauduleuze connecties in de regering bloot. Ze moest het bekopen met de dood: in oktober 2017 werd haar auto opgeblazen. Dankzij haar ging er een speciale missie naar Malta van het Europees Parlement. Nooit meer wat van gehoord trouwens.

Laten we proberen Maria Ressa te steunen. Dat heeft ze wel nodig in een land waar de president journalisten ‘hoerenzonen’ noemt, en waar in de laatste jaren maar liefst 176 journalisten de dood vonden. Laten we Maria veel publiciteit geven, in de hoop dat haar niet hetzelfde lot treft als Carmana.

17 juni 2020

Leuk als je deelt!