Tot voor kort had ik een appartementje in Spanje. Het viel me altijd op hoe mannen je daar met respect behandelen. Als ze je een kus willen geven: ’Mag dat?’ Of een arm om je heen: ’Vind je dat goed?’

‘Nou, die nieuwe wetten werken hier wel,’ dacht ik, wij kunnen in Nederland heel wat van Spanje leren. Je moet er namelijk wettelijk uitdrukkelijk toestemming geven voor seks, sinds 2022. Maar ja, dit ging om mannen in de horeca, die midden in het leven staan, en niet om ‘held’ en geïsoleerde macho Luis Rubiales, voorzitter van de Spaanse voetbalbond die Jenni Hermoso een kus gaf. Waarom werd die man zo slecht in de publiciteit begeleid? ‘Ik stap niet op,’ zei hij wel 10x in de camera en ik werd er zelfs agressief van. ‘Dat zullen we nog wel eens zien,’ dacht ik meteen. Waarom zei hij niet gewoon dat de kus in de feestvreugde verkeerd ging en dat het hem speet? Omdat Rubiales een macho is. En een macho doet nooit iets fout, want hij heeft de macht en die is onaantastbaar. Denkt hij.

Even dacht ik dat dit soort gedrag alleen bij mannen van mijn generatie voor kwam, dat het iets was uit een vervlogen tijd. Maar laten Thijs Romer en Rijles nou bijna dezelfde leeftijd hebben, midden veertig. Ze denken echt dat ze alles kunnen maken. Misschien ingegeven door hun moeders die hen te veel vereren. Dat alles wat ze doen ok is, omdat ze altijd door de eerste vrouw in hun leven over alles gelijk hebben gekregen.

Ik begrijp de woede van de Spaanse vrouwen. Toen ik een paar weken geleden ergens aan het werk was en niet op m’n capaciteiten maar op m’n sekse werd aangesproken, werd ik ook woest. Omdat het zo vaak gebeurde in het verleden, dacht ik, en daar toen enorm van baalde, want je moest het ondergaan, anders kostte het je baan. Eieren voor je geld kiezen, slikken of stikken, je keutel intrekken.

Maar het gebeurt dus nog steeds. Wat een ongelooflijke teleurstelling, ook voor het gros van de mannen die zich wel normaal tegenover vrouwen gedragen.

Door dit machogedrag is iedereen nu woedend. De Spaanse voetbalbond verzoekt Rubiales af te treden. Zijn moeder zit in hongerstaking in een kerk.

Zoals met zo veel rellen de laatste tijd loopt het allemaal weer gierend uit de klauw. Ik denk dat er even een nuchtere Hollandse mentaliteit nodig is in Spanje: ’Kom op jongens, die man heeft iemand een kus gegeven, niet iemand vermoord.’

Maar ja, dan vindt Rubiales nog steeds dat wat hij deed door de beugel kon. En dat is natuurlijk niet zo. Is er misschien één van die 100.000 coaches in Nederland die deze macho mannen kan begeleiden terug naar de aarde?

Leuk als je deelt!