Dat gebeurt maar weinig, dat ik een datum van een nieuwe serie op Netflix in m’n agenda noteer. Afgelopen vrijdag was het zo ver: The Life Ahead zou beginnen, met in de hoofdrol een vrouw die ik altijd bewonderd heb, Sofia Loren.

Wat is er zo bijzonder aan haar? Het meest opvallende is misschien dat het niet zo’n doorsnee Amerikaanse actrice is, met allemaal gelijke tanden, een botox voorhoofd, dezelfde kapper en hetzelfde kledingmerk. Sofia is als je haar met Amerikaanse ogen bekijkt misschien helemaal niet mooi, maar ik vind en vond haar prachtig. Die ogen, die lippen, die borsten, dat slanke lijf… ze heeft gewoon alles wat ik niet heb.

Geboren in de buurt van Napels als dochter van een ongehuwde moeder, was het niet zo dat ze alle kansen had in het hypocriete Italië van voor de oorlog.

Misschien begon mijn liefde voor haar wel toen ik een interview met haar las, jaren geleden, waarin ze zei dat ze zichzelf zo lelijk vond. En dan vooral haar neus, daar had ze een enorme frustratie over. Ik begreep niet hoe het mogelijk was, dat zo’n schoonheid zo weinig zelfvertrouwen had. Toen iemand haar suggereerde dat ze haar neus kon laten verkleinen, had ze daar geen zin in. Ze vond dat ze al aandacht van mannen genoeg kreeg. Ze won verschillende filmprijzen, Golden Globes, Academy Awards en BAFTA’s. Ik was dus niet de enige die haar goed vond.

Toen ze 15 was ontmoette ze Carlo Ponti, een filmproducent van 37. Ze is haar hele leven bij hem gebleven en samen kregen ze twee zoons, Carlo en Edoardo, die Life Ahead regisseert.

In 1977 maakte ze de geweldige film ‘Una giornata particolare’, een bijzondere dag. Een van de mooiste films die ik ooit heb gezien, ook omdat mijn andere favoriet, Marcello Mastroianni,erin speelde. Wat een aantrekkelijke macho! Ik las ter voorbereiding op deze column dat hij getrouwd was én een relatie had met Catherine Deneuve, maar dat beide vrouwen zonder problemen aan zijn sterfbed zaten. Van beide vrouwen had hij ook kinderen.

Er was natuurlijk maar één angst: zou ‘mijn’ Sofia op 86-jarige leeftijd er nog wel aantrekkelijk uit zien?

En daarom schrijf ik nu deze column. Wat geeft deze actrice een hoop aan oudere vrouwen!

Ze staat er weer, haar uitstraling is niet veranderd, ondanks haar leeftijd. Ze blijft krachtig, geloofwaardig en eigenlijk kan het me helemaal niet meer schelen dat ze 86 is, nadat ik één scene gezien heb. Deze vrouw maakt films sinds 1950, en is nog steeds fenomenaal. Gewoon zeventig jaar acteren, het is toch ongelooflijk!

datum hier

Leuk als je deelt!