En wordt nu de volgende ronde dat Najib Amhali tijdens een optreden vier mensen in de zaal heeft die ‘Minder, minder ,minder’ roepen? Ik hoop het toch niet. Het theater als namaak- oorlogsgebied. Bovendien zouden die daders meteen gepakt en gestrafd worden, in tegenstelling tot de drie vrouwen die Lenny Kuhr uitscholden voor terrorist. Zo gek, nooit meer gezien. Als die vrouwen het dan zo belangrijk vonden hadden ze ook de moed moeten hebben om te zeggen: ’Ja, dat waren wij!’

Eigenlijk moet het op je lachspieren werken als het niet zo tragisch was. Lenny Kuhr, terrorist, die haar hele leven zoete, lieve liedjes zingt. Veel bezig is met verbinding. Alleen omdat ze Joods is. Omdat haar kinderen naar Israël zijn vertrokken en haar kleinkinderen daar dus in dienst moeten. Hoe bedreigend dat hun namen door het theater werden gescandeerd.

Pieter Waterdrinker, schrijver en Ruslandkenner, zei bij Op 1, dat hij eigenlijk wel enige solidariteit verwachtte van mede-artiesten.

En vreemd genoeg moest ik toen ineens aan professor Cleveringa denken, de hoogleraar die in het begin van de oorlog, op 26 november 1940, het als enige opnam aan de Leidse Universiteit voor zijn joodse collega’s. Het kwam hem op een gevangenisstraf te staan die de hele oorlog duurde..

Niemand heeft ook gezegd dat het makkelijk is om dapper te zijn. Er is immers geen land in Europa waar zo veel joden zijn weggevoerd, dankzij de Nederlandse politie, de Nederlandse spoorwegmedewerkers en de Nederlandse bevolking. In het sjieke Bussum bijvoorbeeld werd 5 gulden betaald voor het verraden van elke Jood, en men stond in de rij. Dat die verraden Joden allemaal vermoord werden, kon niemand iets schelen.

Maar Pieter Waterdrinker maakte  meteen een aantekening bij wat hij zei: ’Schrijvers, zangers en andere artiesten zijn over het algemeen niet zo solidair, omdat ze bang zijn.’

Wat zijn de tijden toch veranderd. In Berlijn hebben ze net hele strenge regelgeving aangenomen op de Universiteit, dat Joden niet gediscrimineerd mogen worden.

Het zal waarschijnlijk niet helpen, maar de basishouding is goed.Net als van onze Nederlandse politici, die over het algemeen correct reageerden op de berichten over de dappere Lenny Kuhr en haar man.

We zitten langzamerhand in een rare situatie. Als je op de snelweg gaat zitten als klimaatactivist word je niet verwijderd. Als je boer bent wel. Als je je vastplakt aan een

Leuk als je deelt!