We zijn het er allemaal over eens: dat oude macho gedrag kan niet meer. Er moet verandering komen.

Maar wat mij de laatste tijd behoorlijk tegen begint te staan is de rol van de vrouw. Ik ken veel jonge, zelfstandige , nuchtere, hard werkende vrouwen.

Er rijst nu een beeld op uit de media van zoete engeltjes die nooit iets kwaad doen en zichzelf niet kunnen verdedigen. Dat vind ik een ouderwets beeld, alsof er helemaal geen emancipatiegolf heeft plaatsgevonden. En misschien wordt de rol van de vrouw wel ernstig onderbelicht.

Ik zie nog de vrouwelijke collega voor me die altijd in een coltrui kwam. Op een dag moest ze naar de baas om loonsverhoging te vragen. Ze droeg een top met een decollete tot aan haar navel. Ze leunde over zijn bureau, zodanig dat hij zijn neus wel tussen haar borsten moest steken.

Ik herinner me een vrouwelijke regisseur die de studiovloer opkwam en een cameraman bij zijn geslacht pakte, met de woorden: ‘Jou zie ik na de opname.’ Overigens zorgde de cameraman dat hij snel weg was.

Afgelopen weekend nog, was ik in een overvol cafe. Aan de bar twee meisjes van achttien.

Beiden zeer bloot gekleed. Ze dronken in rap tempo shotjes en wijn door elkaar. Toen één van hen naar de wc wankelde, zoende ze een prettig uitziende man en streelde over zijn buik.

Wie begint hier nou? En, dacht ik, veronderstel dat de man terugzoent, krijgt hij dan de schuld?

Het begint allemaal wat raar te worden. Ik hoorde van een uitstekende vrouwelijke chirurg in een Amsterdams ziekenhuis, die geschorst is omdat ze aan haar assistente vroeg: ’Kun je me die tang aangeven, schat?’ ‘Schat’ mocht niet en nu gaan er dus mensen dood die niet geopereerd worden omdat de chirurg schat zei.

Wanneer krijgen we onze Hollandse nuchterheid weer terug?

Ik begrijp dat het voor al die prinsjes en prinsesjes die thuis nooit hebben gehoord dat zij en andere mensen fouten kunnen maken, heel lastig is om met de realiteit te leven.

Jack van Gelder zat niet in bad en nodigde een medewerkster uit erin te stappen, hij zat aan de telefoon. De medewerkster hoefde alleen maar te zeggen:’ Ach Jack, met jouw postuur is er toch geen plek voor mij.’ Klaar.

Die fantastische reportages van de Volkskrant zullen vast omzet verhogend zijn, nodig in deze barre krantentijden. Maar ik noem de Volkskrant voortaan Volksgericht, want al zeker drie mensen die ik ken zijn er totaal van in de vernieling. Veroordeeld door een krant. Journalisten die anonieme bronnen vertrouwen, vertrouw ik niet.

Leuk als je deelt!