Een paar dagen naar Spanje, nee niet naar Barcelona,(te veel Corona)maar naar Alicante. Omdat alle vluchten vanaf Amsterdam vol zijn ga ik via Eindhoven. Echt waar, geen mens meer te zien daar. Alles elektronisch. Toegang tot de garage, inchecken, bagage afgeven. Maar ik wil m’n bagage mee het vliegtuig in. Niemand om mee te discussiëren. Wel een vriendelijke meneer, die het systeem snapt omdat hij vaker vanaf Eindhoven vliegt. Ik moet een kapje op, net als iedereen, maar omdat ik een bril heb, beslaat die steeds. Ik geef mijn telefoon dus aan de vriendelijke meneer, door de wasem kan ik m’n telefoon niet lezen. Hij heeft ook een bril en binnen een seconde beslaat zijn bril ook. We schieten in de lach. Maar het lachen zal ons gauw vergaan.

Nog geen twee dagen in Alicante en er volgt een bevel. Iedereen moet een kapje dragen op straat. Dan krijg je dus het volgende: in het beeldige stadje Altea, vol met smalle steegjes en een prachtig marktplein bij een kerk, staan zeker acht chagrijnige agenten de massa’s mensen op kapjes te controleren. Ik ben in twee dagen zeker drie kapjes verloren. Eén omdat steeds het elastiekje losspringt (welke slimme Chinees heeft dat bedacht, die kapjes gaan precies één keer mee, dan zijn ze onherstelbaar kapot),één omdat ik hem domweg verloren heb en één omdat hij in een plas viel. ‘Doe je kapje op, dit gaat je geld kosten,’ zegt iemand met een blik naar de agenten. Ik graai in m’n tas naar m’n laatste kapje.

Die agenten nemen hun taak serieus. Iedereen zonder kapje wordt aangesproken en meteen vet bekeurd. Maar nu komt het. Daarna verdwijnen we met een hele groep een restaurant in. We zitten min of meer boven op elkaar en niemand heeft een kapje op. Ok, kan iemand mij de logica uitleggen? Ik dacht dat er buiten minder besmettingsgevaar was dan binnen.

Het leidt allemaal tot idiote situaties. Hele gezinnen gaan naar het strand met mondkapjes op, maar ja, als ze dan in zee zwemmen gaan ze natuurlijk af.

In de straten zie je mensen die met elkaar praten, kapje bungelend aan één oor. Heeft ook geen zin. Balen dat je nergens monden ziet, je realiseert je nu wat een essentieel onderdeel van je gezicht dat is.

Fluid make-up kan je vergeten, dat zit na vijf minuten allemaal aan de binnenkant van het kapje, net als je lipstick.

Ik weet tenminste nu wel meteen wat de onderkant van het kapje is.

Wat een vermoeiend gedoe.

En hoe leg ik nu uit dat wij in Nederland geen kapje op hoeven op straat.

Intelligente lockdown? Leg dat maar eens uit aan een kribbige Spaanse agent.

22 juli 2020

Leuk als je deelt!