Afgelopen zaterdag was er een mooie aflevering van Jeroen Pauw. Ik raad aan het programma terug te kijken, liefst met de kleinkinderen. Femmetje de Wind schreef een boek over het leven van Esther Vleeschhouwer-Blocq, nu 99 jaar, die acht concentratiekampen overleefde. Zij was te gast in de studio. Aan het eind van het programma vroeg Pauw of zij door de actuele ontwikkelingen wel eens herinneringen kreeg. Ze antwoordde dat ze vaak aan de dertiger jaren moest denken. ’Toen waren het NSB-ers’,zei ze. En ik dacht: toen was het nog overzichtelijk. Je had de NSB-ers en de Duitsers die tegen de Joden waren. Nu is zowat iedereen tegen.

Op dezelfde dag werd ik door een vriendin gewezen op een filmpje op X. Op de campus van de Erasmus Universiteit werd een jongen met een Israëlische vlag gespot door een groepje mannen met een Theedoek op hun hoofd. Hij werd als een wild dier achterna gezeten.

Meteen maakte ik de associatie met de zwart/wit foto die ooit, ergens aan het begin van de oorlog, gemaakt is van Joden die bij elkaar werden gezet op het Jonas Daniel Meijerplein in Amsterdam na een razzia. Een van hen zit op zijn knieën met z’n handen omhoog. Die associatie met het verleden komt niet uit het niets.

Er loopt ook een hysterisch meisje mee, daar in Rotterdam op X, dat er een enorm genot uit haalt iemand achterna te zitten, ze kraait het uit van geluk. Van het meisje wordt een screenshot gemaakt en zij krijgt alle woede over zich heen.

Niet terecht. Die Theedoeken zijn verantwoordelijk, maar kijken toevallig niet in de camera. Wel een oudere man, maar die wordt ook gespaard. Natuurlijk is het meisje een dom meeloopstertje, maar om haar nu af te branden vind ik niet terecht.

Wie echt afgebrand moeten worden is het Bestuur van de Universiteit. Zowel in Amsterdam en in Rotterdam zijn het weltfremde intellectuelen, die de wetten van de straat niet kennen.

Mensen die uit onderdrukkende regiems komen verwachten een sterke overheid. Onderhandelen met gemaskerde mannen die zich niet identificeren(Amsterdam) en ‘foei‘ roepen naar mannen die dit soort incidenten veroorzaken(Rotterdam), zijn in de ogen van de oproerkraaiers watjes en worden dus volledig genegeerd.

Maar het ergste vind ik nog, dat men niet door heeft dat onze democratie gevaar loopt.

Iran beïnvloedt de Palestijnen en stookt ze op chaos te creëren in Europa. Rusland is bezig onze verkiezingen te beïnvloeden via trollen op het internet en steekt winkelcentra in brand.

Ik zou zeggen, geniet van deze laatste jaren van vrijheid, we worden aan alle kanten aangevallen door oude mannen die macht over ons, en dan vooral de vrouwen, willen uitoefenen.

Leuk als je deelt!