Voor wie niet begrijpt hoe het toch allemaal kon gebeuren bij The Voice: kijk de twee documentaires die Netflix op het menu heeft staan. ‘Jimmy Savile, een Britse horror story.’

Hij werd beroemd met het programma ‘Jim’ll fix it’, zo’n programma waar producers en researchers maanden aan werken om de droom van kinderen te vervullen, om vervolgens de presentator goede sier te laten maken met het resultaat. Zulke programma’s hebben we in Nederland ook gehad.

Al tijdens zijn leven waren er vermoedens van pedofile acties van Savile, je kunt zien in de documentaires dat hij er ook indertijd naar gevraagd is, maar dat hij het antwoord handig wist te omzeilen.

Als je als nuchtere Nederlander naar deze man kijkt is het een raar type, met fladderhaar en altijd een sigaar in z’n mond.

Jimmy was een soort televisiegod. Hij werd tot ridder geslagen door de Koningin van Engeland, hij was een persoonlijk adviseur van prins Charles, hij bracht 40 miljoen pond bij elkaar voor goede doelen. Wie zou de slachtoffers van deze man geloven?

Na zijn dood bleken het er 300 te zijn. Toen hij eenmaal begraven was, in een gouden kist bekleed met satijn, durfden ze naar buiten te komen.

Zijn zwart marmeren graf werd daarna volledig in elkaar geslagen en de steen met zijn naam erop werd door zijn familie ‘uit respect voor de publieke opinie’ verwijderd.

Ik moest heel erg denken aan wat Ali B tegen een van zijn slachtoffers gezegd had: ’Als je hierover vertelt, zal toch niemand je geloven.’

Het oude thema: mensen die denken dat ze boven anderen verheven zijn voelen zich onaantastbaar en denken dat ze alles kunnen maken.

Hoog tijd dat de slachtoffers eens genoegdoening krijgen, al was het maar door de erkenning van hun lijden.

Maarre… hoe zit het er eigenlijk mee?

Hebben we weer net als met alle andere problemen in Nederland een commissie benoemd die ‘onderzoek gaat instellen en met resultaten zal komen?’

En: wanneer horen we es wat? Wat gebeurt er nu eigenlijk? Ik zag dat John sr bij de staatsecretaris was geweest. Interessant, maar hoe nu verder?

Leven we nu langzamerhand echt in een land waar alle problemen onder het kleed worden geveegd met de mededeling dat er een commissie naar kijkt?

Tussentijdse verslaggeving lijkt me, zeker voor de slachtoffers, geen overbodige luxe.

Ik hoop dat er hier niet gewacht wordt tot Ali B, Marco Borsato en Jeroen Rietbergen in hun graf liggen. De geest van Jimmy Savile lacht zich rot.

inhoud hier

Leuk als je deelt!