Natuurlijk weet ik dat ik dankbaar moet zijn dat ik niet ergens op een intensive care lig. Maar mijn leven is in twee weken zo krankzinnig veranderd dat ik daar toch wel verslag van wil doen.

Vorige week had ik nog vijftien afspraken staan voor presentaties en het maken van radio en/of tv-programma’s, veertien werden er afgezegd. Ik ben namelijk zo’n kleine, gepensioneerde ondernemer waarvan de overheid altijd gezegd heeft dat het goed was als ze doorwerkten, ook na hun 65ste. En ziet: er zijn steunmaatregelen voor iedereen, maar niet voor gepensioneerde ondernemers. Waar blijven Henk Krol en het MKB nu?

Afgelopen week heb ik ongeveer vijf levende wezens van anderhalve meter afstand gezien. Mensen dan, honden: drie. Verder alleen via Facetime of Skype. Niemand durft te komen eten, zelfs samen wandelen in de buitenlucht stuit al op problemen. Ik hoor steeds meer geluiden dat dit virus door de Chinezen is bedacht om onze maatschappij en onze economie kapot te maken. Nou, als dat zo is: prima gelukt.

Opeens realiseer je je da kleine genoegens enorme impact op je leven hadden. Even naar de kapper: je komt er mooier uit en je hebt een gezellig uurtje gehad. Nu ben ik naar de drogist gerend, direct na Grapperhaus’ mededeling dat de kappers dicht moeten en kon ik nog net de laatste twee pakjes haarverf uit het schap rukken. Ik heb gisteravond die verpakking opengedaan en in paniek ook weer dicht. Wat zit daar allemaal in?! Tubetje, flesje, handschoenen, kammetje, weet ik veel. Hoe ga ik de achterkant doen? Zal wel naakt moeten, want als ik verf op m’n kleren mors kan ik die weggooien. Niemand bij die haar-jongens heeft daar natuurlijk ooit aan gedacht: de gebruiksaanwijzing is met zulke kleine letters geschreven dat ik m’n bril op moet, maar hoe doe ik dat als m’n hoofd vol verf zit? Mensen, maak die letters toch een groter! Geldt trouwens voor alle gebruiksaanwijzingen. Zou je het zien als ik alleen de voorkant doe? In ieder geval op Facetime is dat geen probleem.

Als we dit hebben gehad, over een paar dagen pedicure-werkzaamheden die ik nu ook zelf moet gaan doen. Ja, ik geef toe, ik ben een luxe-poppetje. Ik heb net geprobeerd of ik überhaupt bij m’n tenen kom, geen idee. Maar dat lukt. Lakken hoeft niet, toch te koud voor open schoenen, maar hoe knip ik m’n nagels zonder in m’n vlees te snijden? Ik weet wel, allemaal gezeur in tijden van Corona, maar er is nu eenmaal niemand die tegen me zegt: ‘Hou eens op met je gezeik.’

1 april 2020

Leuk als je deelt!