In de tien jaar dat ik nu deze column schrijf, heb ik nog nooit zo veel reacties gehad als op die van afgelopen week. Ik werd geïnterviewd voor radioprogramma’s, de sociale media waren er druk mee, en jong en oud vielen me bij. De situatie met betrekking tot de openbare toiletten in Nederland is slechter dan in sommige ontwikkelingslanden. Nooit geweten dat hele volksstammen Nederlanders niet meer hun huis uitkomen omdat ze het risico niet durven nemen dat ze plotseling naar de wc moeten en nergens terecht kunnen. We hebben het hier niet alleen over mensen met gezondheidsproblemen, ook jonge, gezonde vrouwen zien dit als een enorme beperking van hun vrijheid. En omdat de horeca gesloten is, wordt de situatie alleen maar nijpender.

Veel geleerd ook, dankzij uw reacties. Ik wist niet dat er een app Hoge Nood was, die, als je locatievoorzieningen inschakelt, je precies laat zien waar een openbaar toilet is in de buurt.

Overigens even getest op m’n eigen buurt: de dichtstbijzijnde zou ik nog niet in corona-pak willen betreden omdat hij zo ongelooflijk vies is. De eerstvolgende is 2,5 kilometer verderop. Fijn, maar dan is het kwaad al geschied. Dat is een uur lopen namelijk. Nederlanders moeten 1 openbaar toilet met 2500 man delen, dus niet zo gek dat ze vies zijn.

Er blijkt zelfs een Toiletalliantie te bestaan die zich al jaren hard maakt voor meer openbare toiletten. Ze hebben een plan, maar twee derde van de gemeenten heeft er helemaal niks mee gedaan.

Kreeg ook een hele aardige reactie van de Amsterdamse politie. Of ik wist dat je vrij naar de wc kunt gaan op elk politiebureau? Nee, dat wist ik niet. De mevrouw die me de mail schreef vermeldde nog, dat er daardoor heel veel leuke mensen langskwamen op het bureau (weer eens wat anders dan al die misdadigers) en dat de meesten ‘dankbaar en opgelucht’ weer vertrokken. Ook nog humor.

Verder kwam een goede vriend van mij speciaal langs om me een draagbaar toilet te overhandigen. Nee, niet een enorm ding, maar een opgevouwen zakje dat je voor noodgevallen altijd kunt gebruiken. Het heet: emergency mini toilet. Ik snap hoe dat werkt voor een plasje doen, maar hoe moet dat met een grote?

Op de stranden is het helemaal rampzalig. Nergens kun je gaan. En dan maar klagen dat mensen in wanhoop hun behoefte achter een strandtent doen. In Spanje staat er op sommige stranden om de 250 meter een toilet, in Japan op elk kruispunt, in Australië overal in winkelcentra, parken en op pleinen.

Fijn hoor, dat geklets tijdens de verkiezingen over klimaat, welzijn en gezondheidszorg, maar levensbehoefte nummer 1, namelijk dat je je uitwerpselen ergens kwijt kunt, daar hebben ze het niet over.

16 maart 2021

Leuk als je deelt!