Zelden zulke hypocriete televisie gezien als afgelopen maandagavond bij Beau.

Laat ik eerst even zeggen dat Beau zich tot een bijzondere talkshowhost ontwikkelt: vriendelijk, belangstellend en gewoon prettig om naar te kijken, ook belangrijk.

Maar toen ging het ineens over ‘Hans betaalt de Schade’, een programma dat Mildred Roethof voor Videoland maakte. Even uitleggen wie Mildred Roethof is. Zij wil een omroep speciaal voor vrouwen in het leven roepen, omdat, zei ze in Elle: ’Een feministische omroep programma’s gaat maken vanuit vrouwelijk perspectief.’ En: ’Je ziet altijd witte mannen aan tafel, de enige vrouw die er in zit is de presentatrice, dat is niet meer van deze tijd.’

Nou, mooie teksten allemaal en ik was bijna lid geworden van EVNS, naar het Engelse Evenness (gelijkheid). Tot gisteravond dan.

Mildred heeft een programma gemaakt over Sugardaddy’s, rijke mannen die het leuk vinden om vrouwen te verwennen. Ze noemen die mannen allemaal ‘Hans’. Eén vertelde alles over de prijzen van borstvergrotingen over de hele wereld. Ik vroeg een zichtcopie op, want ik werd nieuwsgierig. Inderdaad, het is een fenomeen, vrouwen die alleen met het uiterlijk bezig zijn, vooral onder invloed van de sociale media. Omdat ze al die uiterlijkheden zelf niet kunnen betalen, maken ze gebruik van zo’n sugardaddy. ‘Wij zijn degenen die de benen wijd doen,’ vertelt een van de dames. Eén van de Hanzen geeft gewoon toe dat hij in elk stadje een ander schatje heeft. Een ander  vertelt wat het duurste cadeau was dat hij ooit aan een vrouw gaf: nou, de duurste nieuwe borsten (9000 euro) plus een birkintas, weliswaar namaak maar toch 12000 euro en nog wat losse dingetjes, bij elkaar zo’n 21000 euro. Kon er nou niet één kritische vraag in dit programma gesteld worden, vooral aan de dames?

Natuurlijk zitten er ook verhalen in van vrouwen die het moeilijk hadden in hun jeugd, maar is dat de reden dat je je met huid en haar aan zo’n sexgedreven man overgeeft? Ooit er bij nagedacht wat je verder moet als je rimpels hebt en geen van die ‘fantastische’

vrienden  nog een cent aan je uit wil geven? ’t Zal wel weer de bijstand worden, betalen we er uiteindelijk allemaal voor. Ik snap dat je je als programmamaker overgeeft aan deze verrotte wereld van seks, champagne (moet wel Dom Perignon zijn) en rap, maar wat heeft dit met vrouwelijk aanzien en zelfstandigheid te maken?

Beau probeerde erachter te komen hoe sexgedreven deze handel is. Hij is te veel heer om aan te dringen. Voor mij zijn deze dames gewoon duur betaalde prostituees.

En als ik dan daarna de verhalen over Jeffrey Epstein in deze krant lees, vraag ik me af: hoe graag wilden die dames dat eigenlijk zelf?

2 december 2020

Leuk als je deelt!