Het is effe wennen met de nieuwe winkel-regels. Als je aan het klussen bent en je hebt ineens een speciale schroef nodig ofzo, dan wordt het toch: naar de website gaan van de doe- het- zelfzaak, een winkeltijd plannen (soms twee dagen later!) en dan chagrijnig je schroef ophalen. Schiet niet echt op.

Ik snak naar de nieuwe mode-collecties en de tuincentra waar je in voorjaarsstemming komt door fleurige plantjes te kopen. Kan allemaal niet spontaan. Dus extra goed de folders bekijken. Ha, daar zie ik zo’n leuke hangstoel. En nog wel eentje die je op kan vouwen, lijkt me ideaal voor het kleine plekje dat ik voor de stoel heb. Ik bel het tuincentrum.

‘Kan ik de stoel gewoon met een personenauto komen halen?’ vraag ik nog. ‘Ja hoor, zegt de mevrouw van de betreffende afdeling,’ hij is opvouwbaar hè, dus dat kan makkelijk.’

Eerst afrekenen bij de balie, dan naar het magazijn rijden. En daar staat de doos. Anderhalve meter bij 40 centimeter bij een meter. Hoe ik ook wurm of draai, ik krijg de stoel niet in m’n auto. Gelukkig staat een vrachtauto bij het magazijn te laden. Ik vraag of ze mijn stoel mee kunnen nemen. Ja, dat kan, maar dan moet ik terug naar de servicebalie om de transportkosten te voldoen. Goed. Die middag wordt de stoel bezorgd. Gelukkig heb ik twee sterke vrienden op bezoek die de stoel naar de tuin brengen. De één valt midden in m’n border. Stoel is ietsje zwaarder dan gedacht. Nu is het wachten op een andere handige jonge vriend die mij vast wel wil helpen met de stoel in elkaar zetten.

Als alles uiteindelijk een paar dagen later in elkaar geschroefd is, blijkt de stoel enorm. Hij past rakelings onder mijn afdakje. Ik had hem gekocht vanwege opvouwbaarheid en makkelijk wegzetten. Het is een loodzwaar monster, veel te groot voor mijn tuin. Ik kan wel janken. Bovendien heb ik nu ook nog een krankzinnig grote doos, leeg, die ik niet in m’n auto krijg. Mijn jonge vriend adviseert de doos met een stanley mes aan stukken te snijden.

Natuurlijk kan ik die stanleymessen niet vinden. Ik heb er tien in allerlei kleuren, maar waar?

O, wat zal ik de tijd prijzen dat je gewoon in een winkel kunt kijken hoe zo’n stoel er in werkelijkheid uitziet (altijd anders dan op het plaatje) en dat ie gewoon ouwerwets thuisbezorgd wordt en in elkaar gezet. Het Snijden van de Doos wordt een nieuw projectje.

Terugsturen? Geen sprake van, dan begint de heisa weer van voren af aan, want hoe krijg ik hem naar het tuincentrum?

Lieve Heer, mogen de winkels alsjeblieft weer open?

31maart 2021

datum hier

Leuk als je deelt!