Je kind komt veilig van de basisschool maar wordt dan geconfronteerd met het voortgezet onderwijs. Er loeren allerlei gevaren: vapen,(dat is die zogenaamde namaaksigaret waardoor je nog erger aan nicotine verslaafd raakt) drugs, ongewild geldezel worden.(mede-leerlingen pikken je telefoon en gebruiken je bankrekening om zwart geld mee wit te wassen). En er is een nieuwe bij gekomen: slachtoffer worden van roddelcampagnes, gossip.

Op Netflix is een serie te zien die Gossip-girl heet. De gossip trend werd door deze serie geinspireerd.  Wat een wereld wordt daar afgeschilderd. Meisjes staan elkaar naar het leven omdat ze elkaars vriendjes afpakken, moeders zijn alleen maar bezig met uiterlijk, dochters krijgen van die moeders dure jurken om op schoolfeesten de mooisten te zijn.

Wat heeft die emancipatie van de vrouw nou eigenlijk voor zin gehad?

Wilden wij juist niet laten zien dat vrouwen inhoud hebben en niet alleen sexuele wezens zijn, dat vrouwen ook iets kunnen en niet alleen een trofee van de man willen zijn? Je zou het niet zeggen als je deze serie kijkt.

Maar het ergste is: roddel, kwaadspreken wordt gezien als iets leuks, elkaar pesten met onware slechte verhalen als grappig.

Helaas heb ik een persoonlijke betrokkenheid bij dit onderwerp.

Op de basisschool werd ik regelmatig van school naar huis in elkaar geslagen door een klein groepje jongens en meisjes. Ik heb daar een jarenlang minderwaardigheidsgevoel aan over gehouden. Voelde me nooit geliefd, ook niet toen ik  populair was op tv.

Nu worden kwaadaardige verhalen over onschuldige kinderen bedacht op apps en kan de hele school mee genieten. Hoe erg moet dat zijn?

Ik kan er kwaad over worden. We winden ons op over het klimaat, maar het leefklimaat van onze kinderen is bijzaak, terwijl uiteindelijk een hele generatie geschonden van school zal komen. Ik gun niemand zo’n minderwaardigheidsgevoel, omdat het uiteindelijk je leven zeer negatief beinvloed.

Er zijn nu scholen die er wat aan doen. Een telefoonnummer dat gebeld kan worden als je je onveilig voelt op school heeft al aan 80% meer veiligheidsgevoel bijgedragen, zegt men. Maar ik zou zeggen: verwijder die troep overal en wees er hard in. De pesters zijn ook keihard, namelijk.

We kunnen niet genoeg doen om onze kinderen voor zo’n roddelfuik te behoeden. En we moeten het zeker niet afdoen als kinderspel. Daarvoor zijn de gevolgen te desastreus en te serieus.

Leuk als je deelt!