Ja, we weten dat er grote personeelstekorten in het onderwijs en de zorg zijn. En wat is de reactie van de politiek? Gooi er een hoop geld heen. Maar daarmee heb je nog geen nieuwe arbeidskrachten. Sterker nog, ik vroeg een vriendin die in het onderwijs werkt wat ze ervan merkt. ’Dat de leden van het bestuur in een grotere auto rijden,’ zei ze. Dat kan niet de bedoeling zijn.
Je moet reageren met gezond verstand, en daar heb je ook weer vrouwen voor nodig.
Zowel in het onderwijs als in de gezondheidszorg werken er veel. Tachtig procent in de zorg is vrouw, om precies te zijn. En de meeste van die vrouwen werken in deeltijd.
Wieteke Graven is van huis uit econoom en kwam met een even eenvoudige als efficiente oplossing. ‘Waarom vraag je vrouwen die in deeltijd werken niet wat langer te werken dan ze nu doen?’ Goede vraag en na onderzoek bleek dat daarmee meteen een groot deel van het probleem wordt opgelost.
Er zijn 1,3 miljoen werkers in de zorg en ze deed een enquete bij 17.500 van hen. Van de deeltijdwerkende vrouwen zei een kwart dat ze best meer wilden werken.
Je zou zeggen: meteen doen. Alleen maar voordelen. Je hoeft niemand in te werken, er wordt minder overgedragen zodat er ook minder fouten worden gemaakt en de administratie wordt er goedkoper door. Bovendien: werken is een prima bron voor sociale contacten. Werken kan heel leuk zijn namelijk.
Waarom gebeurt het dan niet?
In de eerst plaats zijn wij mensen verstokte gewoontedieren.
‘In de zorg wordt parttime gewerkt,’ denkt de directie van ziekenhuizen. Komt niet in ze op naar andere mogelijkheden te kijken.
Nu worden vaak uit wanhoop zzp-ers aangenomen, die relatief duur zijn. Nieuwe mensen in dienst nemen, inwerken, het kost allemaal veel geld, dus als mensen extra willen werken moet dat misschien wel extra beloond worden.
1 op 3 vrouwen in de gezondheidszorg werkt minder dan 20 uur.
Ga eens na wat dat allemaal aan administratie kost…
Het potentieel van vrouwen op de arbeidsmarkt ten volle benutten, dat is wat de Stichting ‘Het Potentieel Pakken’ wil. Waarvan Wieteke dan weer de oprichtster is. Dat daarbij wat dingetjes tegen zitten, zoals dat van de vrouwen die hun MBO opleiding afmaakten slechts 27% voltijds werkt en dat de rest het normaal vindt om in deeltijd te werken: daar moet nog even wat aan gebeuren.
Misschien kunnen we eerst eens uit gaan rekenen of we het personeelsprobleem met deze oplossing redden, voordat we buitenlanders gaan inhuren?
19 februari 2020