Eigenlijk geloof ik niet in toeval. Dus toen ik door het Ministerie van Justitie gevraagd werd een webinar te presenteren over fraude, en een van mijn vriendinnen belde om te vertellen hoe ze was opgelicht, dacht ik: dat kan geen toeval zijn.
Gisteren was het eerste webinar. Dat is een discussie maar dan via internet. Volgende week dinsdag om 10.30 uur is er weer één te zien op ‘maak het ze niet te makkelijk .nl.’ Volgende week dinsdag gaat het over babbeltrucs, de week erna over de hulpvraagfraude via Whatsapp en de laatste gaat over phishing.
Eerst naar m’n vriendin. Dat is een gisse dame die jarenlang programma’s heeft gemaakt voor verschillende televisiestations. Ze vertelde me dat ze een appje van haar zoon kreeg. Hij zat in de problemen. Of ze wat geld kon overmaken. Moeders die zonen in de problemen hebben zijn natuurlijk extra kwetsbaar, die gaan meteen in de steunstand. Dat weten die criminelen. Mijn vriendin was ervan overtuigd dat het appje van haar zoon kwam. Maar nee, een oplichter had zich voorgedaan als haar zoon.
‘Ze zijn zo geraffineerd,’ vertelde ze me, ‘ze gebruiken precies zijn woorden, dus je twijfelt geen moment. Ik had een hele app-wisseling met totale vreemden zonder dat ik het in de gaten had. Op een gegeven moment heb ik het geld overgemaakt. Een deel althans. Toen kwam er nog een appje, maar daar werden woorden in gebruikt die ik hem nooit heb horen zeggen, dus toen werd ik wantrouwend. Hij had mij zogenaamd gemeld dat z’n nummer veranderd was, en ineens dacht ik: laat ik dat oude nummer nog eens bellen. Ik kreeg m’n zoon aan de telefoon en hij wist van niets. Ik heb aangifte gedaan bij de politie, maar die zeiden dat die criminelen moeilijk te pakken zijn. Dus dacht ik: jij moet een column schrijven om de mensen te waarschuwen.’
Een paar maanden geleden was er een andere gisse dame, Violet Falkenburg, die jarenlang talkshows voor de NCRV presenteerde en er voor 7500 euro instonk. Het heeft er dus niks mee te maken of je misschien ‘een beetje dom’ bent geweest, tegen dit soort geraffineerde methodes kan een fatsoenlijk mens niet op.
Ook bijvoorbeeld het meekijken bij pinnen in de supermarkt, zodat de criminelen je pin weten is een groot probleem. Me nooit gerealiseerd dat mensen er echt op uit zijn bij de kassa’s om je te spotten. Je wordt vanzelf voorzichtiger door dit soort verhalen.
Tijdens die webinars hopen politie, ouderenbonden en banken voorlichting te geven, zodat u een gewaarschuwd mens bent en dus voor twee geldt. Vervelend dat je er allemaal rekening mee moet houden, maar alles beter dan ineens 7500 euro van je rekening.
2 september 2020