Het valt steeds vaker op: feiten worden niet meer serieus genomen.

Afgelopen zondag nog in Businessclass. Zit daar een echtscheidingsadvocate die ons wil wijsmaken dat het aantal echtscheidingen door corona zal toenemen. Detail: tot nu toe is het feitelijke aantal juist afgenomen. Misschien komt het omdat de rechtbanken minder snel werken, maar het is echt zo dat het landelijk aantal scheidingen met name in coronajaar  2020 minder is geworden. Toch houdt ze een heel betoog met als kern: het aantal gaat groeien. Misschien is in dit geval de wens de moeder van de gedachte. Omzetderving kan een motivatie zijn. Ik hoor juist in mijn omgeving dat met name mannen blij zijn met meer huisarrest. Ik heb er al een paar horen zeggen dat ze hun kinderen veel beter hebben leren kennen. Maar ja, ik ben columnist, ik mag uit mijn omgeving citeren. Als journalist kun je natuurlijk nooit 4 gevallen die je uit je eigen omgeving kent als maatstaf nemen voor 17 miljoen Nederlanders.

Zo hoor ik ook constant mensen zeggen dat ze echt veel minder vlees eten. Zogenoemde flexitariërs, af en toe vlees, maar zeker niet meer zo veel als vroeger. En wat wijzen de cijfers uit? Juist, dat er nog nooit zo veel vlees is gegeten als nu in Nederland. Wel verlegd van rund naar kip, maar toch vlees. Dus de gegevens van mijn kringetje kloppen niet. Dat verbaast me niet. Ik legde mijn redacties altijd uit dat je nooit van je eigen omgeving uit mag gaan om te checken of een probleem kenmerkend is voor het hele land. Die paar mensen die jij kent hoeven helemaal niet representatief te zijn.

De vermenging van verzinsels en werkelijkheid neemt grote vormen aan. Vallen het aantal besmettingen in Afrika bijvoorbeeld enorm mee, omdat de bevolking  daar een veel grotere natuurlijke afweer heeft  en omdat ze niet zo extreem hygiënisch leven als wij hier, tot voor kort hoorde ik overal zeggen dat Afrika qua corona een ramp zou worden. Laatste berichten uit Kaapstad: de restaurants, terrassen en zelfs het zwembad zijn gewoon open.

En dan feiten met betrekking tot het milieu: elke keer weer krijgen de boeren en de bouw de schuld van de CO2 uitstoot. Zij dragen er ook zeker aan bij. Maar het schadelijkst voor het milieu is toch echt de overbevolking, en daar hoor je, met name in linkse kringen, niemand over. Dat is  ook lastig voor iemand als Sigrid Kaag met vier kinderen en Jesse Klaver met drie.

En zo wordt de beeldvorming dus niet door feiten, maar door eigen interpretaties geleid.

23 maart 2021

Leuk als je deelt!