Annette Wijdom groeide op bij haar alleenstaande moeder in een eenvoudige wijk van Den Haag. Eergisteren presenteerde ze haar boek: ‘Go for the Show!’ Ze danste eerst bij Penney de Jager, en later startte ze haar eigen groep: de Fafa International showdansers, waarmee ze niet alleen op televisie, maar ook bij talloze gala’s optrad. Het boek wordt maar liefst ingeleid door Prins Albert II van Monaco en het eerste exemplaar werd overhandigd aan prinses Margarita Bourbon de Parme. Wat een leuke vrouw overigens. Ik mocht even met haar praten. Zo zie je maar weer, alles is mogelijk als je maar wilt. Annette vond het belangrijk aan iedereen die iets wil bereiken haar levenslessen na te laten. Dat doet ze door dingen die ze meegemaakt heeft in amusante verhaaltjes te beschrijven en daar tips aan te verbinden.
‘Succes komt als je doorgaat waar anderen stoppen’ is er een van, maar ook:’ je juist weten te kleden op de goede momenten’ en : ‘als je van werkgever switcht blijf dan respectvol naar de vorige.’
Dat de wereld van dansers, zoals je op tv ziet, weinig met glamour te maken heeft, blijkt wel uit het feit dat er uit onderzoek is gebleken dat er twee loodzware beroepen zijn: mijnwerker en… jazeker, danser. Zoals Annette opmerkt: het ene beroep in het donker en de ander in het licht.
Je moet uit een bepaald hout gesneden zijn om dat vol te kunnen houden.
En dus: kan niet bestaat niet.
Een mooi verhaal om dat te illustreren is als Annette ergens met haar ballet optreedt, een sprong moet maken, verkeerd neerkomt en gewoon doordanst. De dokter die er uiteindelijk bij geroepen wordt, is verbijsterd: haar enkelband is afgescheurd en daarmee trad ze gewoon nog een uur op. Hij had het idee dat zoiets onmogelijk was. Maar wilskracht, he`?
De beschrijvingen van het reizen met de groep nemen veel glamour weg: zeulen met kostuums, koffers, attributen, rennen naar vliegtuigen, aan het eind van een optreden totaal uitgeput zijn, alleen maar naar bed willen, maar als dan de gastheer de dames nog even uitnodigt voor een drankje, moet iedereen toch beleefd zijn en meegaan, hoewel ze de volgende morgen om vijf uur alweer de volgende vlucht moeten hebben.
Een leuk kijkje achter de schermen, waar mensen als Lee Towers, die er om bekend staat dat hij heel goed met zijn mensen om gaat, en Hans Klok, de goochelaar, nog een extra pluim krijgen. Een verademing om eens een boek te lezen waar collega’s niet aan één stuk door af gezeken worden, maar gewoon met respect worden behandeld.