Nee, niet naar Alaska of de Noordpool waar het ijs nu angstaanjagend snel smelt, maar naar Amsterdam. Even voorop stellen: ik hou van Amsterdam.

Normaal gesproken (ik ben een provinciaaltje) ga ik met het openbaar vervoer. Maar toevallig moest ik afgelopen weken twee keer met de auto. Eén keer omdat ik een zwaar pak moest ophalen, en ik zag mijzelf daarmee niet in de trein zitten. En één keer omdat ik naar een sjiek feest moest en het regende. Ik ga me natuurlijk niet optutten om vervolgens als een verzopen kat aan te komen.

Nou jongens, ik heb het geweten. Toegegeven, omdat ik in de provincie woon heb ik geen lokale krant en ik kijk nooit naar AT5, dus ik rijd nietsvermoedend de Wibautstraat in, een soort ring om Amsterdam. Hekken! Wat krijgen we nou? Ok, dan omrijden over de Berlagebrug naar de Stadhouderskade. Ook afgesloten. Het is dat ik de stad goed ken, dus ik maak een u-turn en ik kom alsnog waar ik wezen wil.

Ik rijd zeker 20 minuten achter een Deense auto waar de ruiten aan de binnenkant beslaan. Ik zie de Denen (die toch niet bekend staan om hun temperament) met grote armgebaren naar elkaar schreeuwen. Ik zie dat iemand nog net voorkomt dat de GPS het raam uit gemikt wordt. Ik zie een Franse auto waar mensen met rode hoofden wanhopig hun haren uit hun hoofd trekken.

Taxichauffeurs gaan uit hun dak. Ambulances draaien rondjes. Als ik het uiteindelijk ook niet meer weet, vraag ik een agent hoe ik bij garage ‘De Kolk’ kom, op de Nieuwezijdsvoorburgwal. Hij legt het me rustig uit.

Als ik de Voorburgwal op wil rijden is die ook afgesloten met hekken. Gelukkig staat er iemand met een geel hesje.

‘Ach meissie,’ zegt hij, ’ik doe het hek wel voor je open.’

Dan kom ik bij de ingang van de garage. Het lijkt wel een warzone: enorme betonblokken barricaderen de ingang. Met vier keer steken kom ik er net in.

Nadere informatie leert mij dat het Gemeentebestuur wil uitzoeken of de uitstoot vermindert. Serieus? Ja, nu op de Wibautstraat en de Stadhouderskade wel, maar wordt ook gemeten bij de omliggende sluiproutes?

Het Bestuur is om op deze ideeën te komen naar Parijs geweest.

Laat me jullie gratis adviseren: als je echt iets wil, gooi dan de hele grachtengordel dicht voor alle verkeer. Maak grote parkeerterreinen rond de stad waar je op elektrische busjes kunt stappen. Maar hou op met autootje en toeristje pesten. En deel het mee. Niet alleen in Amsterdam, maar ook daar buiten. Er bestaat ook nog een rest van Nederland, weet je.

Leuk als je deelt!