Het is allemaal nog veel erger dan ik dacht. Vorige week reageerde u massaal op mijn ergernis over de excuses van Ollongren met het melodramatische gebaar naar haar hart. U ergerde zich zo mogelijk nog meer. Het leek allemaal zo in scene gezet

En nu blijkt dus, dankzij research van RTL-nieuws en Trouw, er een Ministerie van Excuses te bestaan. Nou ja, eigenlijk een interdepartementale werkgroep waarbij maar liefst acht ministeries betrokken zijn die zich bezighouden met het uitzoeken of het aanbieden van excuses nodig is. Het eindrapport is overigens geheim. Tuurlijk.

Ik zeg jullie, fijn dat er zulke werkgroepen zijn, want eenmaal opgericht moet je maar zien er eens af te komen.

Dus binnenkort krijgen we excuses als Rutten met z’n verkeerde been op de fiets stapt of als Caroline van der Plas geen leren jack aan heeft. Want ja, je moet je bestaan natuurlijk wel waarmaken.

Wat is er  aan de hand in Den Haag? We hebben toch een Kamer die gewoon kritiek kan leveren of iets kan veranderen? Waarom nou weer een werkgroep?

Afgelopen week heb ik toevallig over veel binnen weggetjes gereden en echt, die boeren hebben wel uitgepakt met hun omgekeerde vlaggen. Honderden hangen er, wat moet dat wel niet gekost hebben en vooral: wie heeft dat betaald? De Veteranen protesteerden: onze vlag werd beledigd. Ook al geen gevoel voor humor.

Omdat ik er niet aan moet denken  te gaan vliegen,  blijf ik dus de hele zomer hier. Net Frankrijk qua vlaggen. Bedankt boeren voor de creatieve wijze van onze wegen versieren.

Maar nee hoor, Rijkswaterstaat vindt dat ze opgeruimd moeten worden, want ‘ze leiden af.’ Dat komt, Rijkswaterstaat heeft natuurlijk verder niks belangrijkers te doen. Of gaan ze binnenkort excuus aanbieden, als het Ministerie van Excuses dat goed vindt natuurlijk, maar dat advies komt dan wel na de vakantie. Nu is even iedereen weg in Den Haag.

Wanneer neemt iemand hier eens de leiding en de verantwoordelijkheid?

En nu over m’n eigen verantwoordelijkheid. Twee weken geleden maakte ik een blunder van jewelste. Ik schreef dat er na de oorlog 5 miljoen mensen in Nederland woonden. Dat waren er 10 miljoen. Stom, niet goed opgezocht. Ongelooflijk hoeveel mensen mij daar,terecht, op gecorrigeerd hebben! Maar gezien bovenstaande: ik bied mijn excuses niet aan, ik hoop dat u daar begrip voor heeft. Het Ministerie van Excuses ligt namelijk nu in Zuid Frankrijk aan de Middellandse Zee. En pas als zij beslist hebben kan ik bepalen of ik mijn excuses moet aanbieden. Nee hoor, geintje,ik pieker er niet over. Maar het was wel stom.

Leuk als je deelt!