Er zijn aardig wat uitdrukkingen, ooit in een wijs verleden ontstaan, die je duidelijk maken dat het beter is eerst naar je eigen functioneren te kijken en dan pas over een ander te oordelen.

‘Je hand in eigen boezem steken,’ is er zo één en een nog mooiere: eerst de balk uit je eigen oog verwijderen en dan de splinter uit die van een ander. Beide uitdrukkingen blijken uit de Bijbel te komen.

Eigenlijk ben ik jarenlang bezig in deze column mensen erop te wijzen dat het elkaar keihard veroordelen alleen maar tot rampspoed zal leiden.

En dan gebeurt het volgende.

Met de jaarwisseling word ik gebeld door Emelie van Kaam van het blad Weekend. Of ik commentaar wil geven op de Showbizz gebeurtenissen van het afgelopen jaar.

Ik vind mezelf daar niet genoeg van op de hoogte, maar dat is juist leuk zegt ze, dat ik als geïnteresseerde buitenstaander reageer. Het helpt dat ik haar vertrouw.

Het gaat over van alles. Tv programma’s, radio programma’s, presentatoren. Ik heb geleerd heel voorzichtig te zijn met wat je over collega’s zegt, omdat het uiteindelijk zich allemaal tegen je keert. Het is een klein wereldje.

Al gauw komt het op de familie Hazes.

Hoewel ik de oude Hazes goed gekend heb, die ook niet vies was van wat publiciteit, wordt mij de enorme stortvloed van non-nieuws over deze familie  af en toe te veel. Het hele testamenten-verhaal was natuurlijk we`l een ontwikkeling, maar dit speelt voor die tijd. Is er misschien een soort grens, waarna je nieuws over bepaalde mensen gewoon niet meer kunt handelen?

Dan gaat het over Gordon. Ik ken Gordon al heel lang. Ik interviewde hem ooit in de 5-Uurshow over zijn geaardheid en dat heeft hij mij blijkens z’n laatste boek kwalijk genomen.

Ik denk dan: iemand die zo bijdehand is kan elke vraag beantwoorden met: ‘daar geef ik geen antwoord op, dat is persoonlijk.’ Maar nee, hij antwoordde gewoon en verwijt mij dan de vraag gesteld te hebben.

Het is in de periode dat er weer veel gedoe is in z’n privé leven. De journalist en ik hangen lang aan de telefoon en ik laat me ontvallen dat ik kotsmisselijk word van Gordon. Fout!!

Zoiets zeg je niet. Waarom doe ik zoiets? Het is precies wat ik zo verafschuw in de huidige maatschappij en nu doe ik er zelf aan mee?!

Dokter Wijnberg, wat is er in mij gevaren?

Ik vrees dat er niet veel anders op zit dan te eindigen met een ander Bijbels gezegde: ’Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.’

Ik heb Gordon laten weten dat ik niet trots ben op mijn uitspraak.

Leuk als je deelt!