Omdat ik toch al het idee had dat de maand januari 2021 tot een van de saaiste uit mijn leven zou kunnen gaan horen, besloot ik vanaf 1 januari ook maar geen alcohol meer te drinken. Saaier wordt het niet.

Welkom in de wereld van de non-alcoholici.

Tot mijn verbazing zie ik meteen hoe de commercie hier instapt: bijna elke zichzelf respecterende supermarkt heeft een vak met non-alcoholische wijnen, wit en rood, en tot mijn grote vreugde, prosecco. Eerlijk is eerlijk, al die non-alcoholische wijnen smaken nu veel beter dan een poosje geleden. Ik open de non-alcoholische prosecco en moet toegeven: best lekker. Maar dan realiseer ik me dat ik voor een roze priklimonade in een namaak-champagne fles 7 euro betaal. Welke gek betaalt dat voor 0,75 liter priklimonade? Ik dus.

Er gebeuren ook een boel, letterlijk en figuurlijk, ontnuchterende dingen in je omgeving. Mensen van wie ik altijd dacht dat ze onverstaanbaar spraken door de enorme hoeveelheid drank die ze tot zich namen, blijken ook zonder alcohol onverstaanbaar te zijn. Roddelverhalen die  meestal na veel alcoholische versnaperingen bij het toetje de hoek om komen: ook zonder drank wordt de hele omgeving kritisch doorgenomen.

Ik zit in m’n twintigste dag. Ik heb het niet gemist, tot nu toe, geen moment. Maar dat komt misschien ook omdat ik alleen drink als ik bezoek heb, en dat komt niet. Te riskant.

Ik houd me vast aan de opwekkende woorden van ikpas.nl.

Dat m’n organen me dankbaar zullen zijn, omdat alle gif nu verwijderd kan worden. Dat ik beter zal slapen. Dat ik helderder zal zijn.

Kom ik zondag bij een stel vrienden.

‘Ik ben ermee gekapt!’ roept één van hen, ’ik slaap niet beter, ik ben niet helderder en ik ben eigenlijk poep-sjagrijnig omdat er nu helemaal niks meer te beleven valt,’ wordt er gemopperd.

Nou, nu hij dat zo zegt, ik heb eigenlijk hetzelfde. Niks helderder, niks beter slapen.

Dus nu zit ik te denken: zal ik die laatste 11 dagen gewoon vergeten, of zal ik doorgaan? Ik had natuurlijk een afspraak met mezelf, ik zou het één maand doen. Kom op nou, wat is een maand in een mensen leven? Mijn alvleesklier schijnt bij te komen, en m’n nieren en darmen ook. Alcohol is een van de aanjagers van met name borstkanker. Nee, ik hou vol. Misschien te laat om de boel te corrigeren, maar wel fijn voor die alvleesklier. Is er tenminste iets dat er baat bij heeft.

20 januari 2021

Leuk als je deelt!