Het is nu precies een week geleden dat er verkiezingen waren en er zijn nog nooit zoveel analyses geweest over hoe het allemaal kon gebeuren.

Volgens mij zijn er drie belangrijke lessen te leren, afgezien van alle politieke gekonkel, dat overigens weer precies zo doorgaat als voor de verkiezingen.

Het moment dat ik wist dat de PVV ging winnen, was tijdens het SBS debat.

Timmermans zei tegen de vrouw die haar eigen risico van 385 euro niet kon opbrengen dat ze moest wachten. Waarop Wilders hem toebeet dat als je 15000 euro per maand krijgt het makkelijk wachten is. Overigens had dat 25000 euro moeten zijn: 3 ton gedeeld door 12 maanden namelijk, het wachtgeld van Timmermans.

Dit was het moment dat de kiezer herkende: wachten, wachten… op een huisarts, op contact met de belastingdienst, met de gemeente. Er zijn nog 10 wachtenden voor u. Als je geen ‘vrindjes’ hebt die je ergens tussen drukken, is het leven sowieso zwaarder.

Dan is er hier in deze column in het verleden al veel gezegd over het opleidingsniveau in de Kamer. 80% hoger opgeleid, terwijl in de maatschappij 70% mbo heeft. Geen goede afspiegeling dus. En ook lastig communiceren, omdat hoger opgeleiden woorden gebruiken die niet worden begrepen. Laten we blij zijn dat er een poffertjesbakker op de lijst van Geert staat. Een opleiding wil niet altijd zeggen dat je de maatschappij kent, sterker, ik denk dat hoger opgeleiden in een hele foute bubbel zitten. Jammer dat mijn lievelingsprogramma ‘Even tot hier’ het toch niet kon laten juist die poffertjesbakker belachelijk te maken. Neem iemand als Jan des Bouvrie, geen opleiding, maar wel ver geschopt. Het zegt allemaal niks. Ik ben het ook zat dat er zo neergekeken wordt op handarbeid. Daar zullen we het van moeten hebben de komende jaren.

Maar de belangrijkste les: Ozcan Akyol en Lale Gul zeiden het al, en eergister werd het in deze krant onderstreept met een onderzoek van Sashi Roopram: 10% van de allochtonen stemt PVV. Als verslaggever hoorde ik dat al overal: over het algemeen vinden allochtonen dat bijvoorbeeld de Nederlandse politie veel te slap is, dat ze over zich heen laten lopen. Het is een wankel evenwicht tussen een agent waar je mee in discussie gaat en een harde wetshandhaver. Maar streng optreden wordt bij allochtonen over het algemeen gezien als krachtig.

Komend weekend is er een protest demonstratie tegen de overwinning van de PVV. Dat toont ook aan dat links de spelregels niet kent. In een democratie wint de meerderheid. Die wegzetten als dom, is pas echt arrogant.

Leuk als je deelt!