Het blijft me altijd intrigeren hoe één vrouw het verschil kan maken.

Vanmorgen was ik meteen wakker toen ik Kim op de radio hoorde vertellen:

‘Ik kreeg baarmoederhalskanker. 800 gevallen zijn er per jaar. 200 overleven het niet.’

Jarenlang heb ik me hard gemaakt voor de strijd tegen baarmoederhalskanker, en vooral voor de voorkoming van de ziekte, maar het was heel lastig de media daarvoor te interesseren. Voornamelijk omdat er toen nog veel schaamte was rondom het onderwerp. Wij noemden onze groep ‘Olijf’, geen idee waarom. Het is een Stichting die nog steeds bestaat en informatie geeft over gynaecologische kanker. Het gaat over 4800 gevallen per jaar, dat is ook niet niks. Dit alles hoorde ik naar aanleiding van het verschijnen van de ‘kankeratlas’ met een overzicht van waar welke kankersoorten voorkomen.

Op de radio hoorde ik dus Kim en zij vertelde dat ze een website was gestart: Closemetjedoos.nl. Zo, dan weet je tenminste meteen waar het over gaat.

Kim deed jong mee aan het bevolkingsonderzoek, ze was net dertig, en ze vonden bij haar het gevreesde virus dat de baarmoederhalskanker veroorzaakt. Ze had eigenlijk niet zo veel last, wat problemen met haar voeten en een beetje urineverlies, dacht ze.

‘Ik durf er niet over na te denken wat er was gebeurd als ik niet aan het bevolkingsonderzoek had meegedaan,’ zegt ze nu.

Toen ze in het ziekenhuis lag, ze moest tot twee keer toe geopereerd worden, besloot ze haar seks-genoten te waarschuwen.

Ze maakte een website en ging aan de slag.

De website is te vinden op Facebook en staat vol met verhalen van vrouwen over wat hen is over komen.

Het is natuurlijk ook heel raar dat er eindeloos geouwehoerd is over het Covid virus en dat dit virus, dat al jarenlang 1 op de 50.000 vrouwen per jaar doodt, nooit ergens vermeld wordt.

Een virus dat je gewoon overal kunt oplopen. Sterker nog, de meesten van ons hebben het onder de leden, maar als je goede weerstand hebt, ruimt je lichaam het zelf op. Degenen die er ziek van worden zijn dus gewoon pechvogels, we hadden het  allemaal kunnen zijn.

Tuurlijk is een uitstrijkje geen leuk idee. Ik kan ook wel iets gezelligers bedenken dan met m’n benen wijd op zo’n ijskoude doktersstoel, maar ja, als de keuze is: dat of de dood, dan is die snel gemaakt.

Kortom, doe dus mee aan dat bevolkingsonderzoek en ga naar de website van Kim. Wie weet is het levensreddend. En zoals uit bovenstaand verhaal blijkt: het komt niet alleen bij ouderen voor, ook jonge vrouwen moeten heel alert zijn.

Leuk als je deelt!