Vaak word ik benaderd door jonge vrouwen met de vraag hoe je nu precies beroemd wordt. En vooral of het snel kan.

De grap is natuurlijk dat het niet gaat om het beroemd worden, maar om iets waar je goed in bent waardoor je beroemd wordt. Soms lijkt het of het beroemd worden een doel op zich is, en dat werkt niet.

Zoals mijn oude baas Jaap van Meekren altijd zei: ‘Succes is 99% transpiratie en 1% inspiratie.’

Daar moest ik erg aan denken toen ik Jeroen van den Boom en Frans Bauer samen in een uitzending zag van ‘De Beste liedjes van.’

Jaren geleden, ergens in de tachtiger jaren van de vorige eeuw, presenteerde ik samen met Amanda Spoel  AVRO’s Service Salon. We hadden een mooie studio aan de ’s Gravelandseweg in Hilversum. Er trad altijd een live artiest op. En aan het begin van dat programma stond er bijna elke uitzending een wat oudere meneer met zijn zoon bij de ingang. Hij droeg steevast een zwart leren jasje en had een sigaret in z’n mond die uit was.

Dan zei hij: ’Catherine, ik geef je een cd’tje van een steengoed lied van m’n zoon. Draai dat nou eens thuis af, je zult het heel mooi vinden.’ Maar ik ging niet over de muziek, daar was iemand anders voor. Die man en zijn zoon waren Frans Bauer en zijn vader. De aanhouder wint: door bij alle programma’s met hun plaatjes  langs te gaan, zijn ze uiteindelijk beroemd geworden. En omdat Frans ongelooflijk geliefd is natuurlijk.

Rond 2006 presenteerde ik Max en Catherine. Daar was ook altijd een man aanwezig die z’n best deed om zichzelf en z’n plaatjes te verkopen. Dat was Jeroen van den Boom.

En wat ik nou zo leuk vind: Jeroen ontwikkelt zich  als entertainer/talkshowhost, nadat hij zich daar serieus in heeft verdiept. Ik was verrast door zijn programma ‘Hoge Bomen.’ Terecht was het een kijkcijfersucces. Een verademing.

Blijkbaar heeft het programma met Sylvie Meijs veel weerstand opgewekt. Vooral Johan Derksen vond het helemaal niks. Maar ik vond het juist lekker relaxed dat mensen een beetje in hun waarde werden gelaten en niet de hele tijd de grond in werden getrapt. Je zult maar bekritiseerd worden door de heren van Veronica inside. Sylvie’beweegt steeds met haar tietjes’, en Jeroen gaat met “tot aan zijn schouder in de reet van z’n gasten.’ Waarmee bedoeld wordt dat Jeroen te weinig tegenwicht geeft. Nou ja, dat kunnen ze in elk geval bij Veronica Inside niet zeggen.

Duidelijk is intussen wel dat doorzettingsvermogen  een onmisbaar ingrediënt is bij dat beroemd worden.

20 mei 2020

Leuk als je deelt!